« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
PFUUJ

Zašto znoj tako nesnosno smrdi?

Znate one krasne mirise koji se, recimo, ljeti šire sredstvima javnog prijevoza, uredima i trgovinama? Evo zašto je to tako...

Nemojte ovo priuštiti supatnicima u tramvaju ...
Nemojte ovo priuštiti supatnicima u tramvaju ... (Arhiva)
Više o

znojenje

,

miris

,

znoj

,

smrad

,

uklanjanje mirisa znoja

Dovoljno puta ste u životu bili u društvu osobe koja je grozno zaudarala po znoju, a možda se i vama dogodilo da smrdite sami sebi i bližoj okolini koja ne može pobjeći. Da vas iznenadimo za početak, znoj ne smrdi. Nema mirisa.

Ono što daje cijeloj priči tu notu smrada su bakterije koje se hrane nekim sastojcima znoja. Naime, tijelo proizvodi znoj kako bi se ohladilo, u većini slučajeva. Znoj je pun masnih kiselina, posebnih ugljikohidrata i bjelančevina, a upravo se time hrane bakterije na koži.

Te male dosade koriste znoj za stvaranje energije i preživljavanje, a ono što ispuštaju je taj krasni miris koji vas zapahne kad lik kraj vas u tramvaju digne ruku i ponosno vam pokaže svoj žbun pod pazuhom. 

Žbun je idealno mjesto za život bakterija, a različite vrste stvaraju i različite smradove, tako da se može reći da svatko od nas miriši jedinstveno.

Kako biste bili među onima od kojih ljudi ne bježe glavom bez obzira, razmislite malo o tome što i kada jedete. Recimo, krenete s dečkima na nogomet ili curama na pilates, a prije se napucate brokule, mliječnih proizvoda, mesa, jaja ili, rijetki doduše, luka ili češnjaka. 

Ta će hrana ispustiti masne kiseline, bjelančevine i ugljikohidrate takve vrste da će bakterije biti jako vesele, a svi oko vas jako tužni. Neće vam pomoći ni jutarnja kava, a još manje pivica poslije tekme.

Za antibakterijske sapune vjerojatno već znate, pa preporučite "mirišljavim" prijateljima da ih češće koriste, a tijekom pripremanja hrane koristite kardamom, muškatni oraščić, klinčić i cimet, pa ćete opet biti osoba koju bi netko zagrlio znojnu.

25.10.2012. 18:04:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh