« Žene
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
SVE JE U MOZGU

Zašto su žene cmizdravije od muškaraca?

U nedavno objavljenoj knjizi Rite Carter možete pronaći odgovor na ovo i još mnoga druga pitanja

Zašto ženama lakše idu suze
Zašto ženama lakše idu suze (Arhiva)
Više o

žene

,

mozak

,

muškarci

,

emocije

,

plakanje

Carter, inače vodeća spisateljica s područja znanosti i medicine, otkriva nam neobičan uvid u način na koji funkcionira naš mozak, te zašto se ponašamo tako kako se ponašamo. 

Vezano za pitanje u naslovu, Carter napominje kako postoje brojne strukturalne i funkcionalne razlike između muškog i ženskog mozga.

Naime, ljudski mozak podijeljen je na dvije polutke povezane corpus callosumom, debelim slojem živaca koji prenosi informacije između njih. Taj sloj živaca u prosjeku je malo veći kod žena nego kod muškaraca, što znači da je emocionalna, desna strana mozga bolje povezana s analitičkom lijevom stranom.

To je mogući razlog zbog čega su žene senzibilnije. Zbog toga se također emocije brže prenose u misli i govor. Kada izvode kompleksne radnje, žene koriste obje polutke mozga dok muškarci onu koja je više odgovara zadatku.

Kako biste testirali vaš corpus callosum probajte slijedeću vježbu: Zatvorite oči te raširite ruke, a dlanovi neka budu okrenuti prema gore. Neka vam netko dodirne vršak prsta (recimo na desnoj ruci), dok na lijevoj ruci pokušavate dodirnuti isti prst uz pomoć palca. Ako se informacije prenose ispravno između dvije polutke, to možete učiniti bez gledanja.

20.05.2013. 22:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh