« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
PROMJENA KRITERIJA

Zašto žene danas preferiraju muškarce nježnijeg izgleda?

Novo istraživanje sugerira kako žene danas traže muškarce "baby" crta lica u odnosu na njihove macho dvojnike

(Getty Images)
Više o

žene

,

zdravstvo

,

macho

,

feminizirani muškarci

,

potomstvo

Povijesno gledano, žene su birale muškarce grubljih crta lica jer su takve odrednice bile povezane s boljim genima koji bi proizveli jače i zdravije potomstvo. No i taj izbor je imao svoje mane - što je muškarac bio grubljeg izgleda, to je manje pomagao oko djece.

Ipak, istraživači danas vjeruju kako je poboljšanje zdravstvene skrbi u bogatim zapadnim zemljama dovelo do toga da žene više ne moraju brinuti toliko o opstanku svojeg potomstva, pa biraju muškarce nježnijeg izgleda. Naime, znanstvenici sa Sveučilišta Aberdeen došli su do ovog zaključka nakon proučavanja preferencija 4500 žena iz 30 zemalja. Pronašli su direktnu vezu između kvalitete zdravstvene skrbi i izbora muškarca. U zemljama s boljim zdravstvom žene bi birale muškarce nježnijeg izgleda i obrnuto.

Rezultati su pokazali da u Švedskoj, koja ima najbolje zdravstvo, većina žena (68 posto) preferira muškarce feminiziranog izgleda. Za razliku od toga, u Brazilu koji ima najlošije zdravstvo, većina žena (55 posto) preferira muškarce grubljeg izgleda. "Istraživanje sugerira da što je zdravstvena skrb bolja, to više pada potražnja za macho muškarcima. Vjerojatno su zato muškarci nježnijeg izgleda poput Johhny Deppa i Orlanda Blooma danas popularniji u odnosu na svoje prethodnike Clarka Gablea i Seana Conneryja", objašnjava vodeća autorica studije, psihologinja dr. Lisa DeBruine.

17.03.2010. 20:50:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh