« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
UZORNO PONAŠANJE

Prapovijesni očevi brinuli su se oko djece

Muška pomoć oko djece u prapovijesti udarila je temelje monogamije i suvremene obiteljske strukture

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

djeca

,

odgoj

,

obitelj

,

prapovijesni čovjek

U vrijeme naših najraniji predaka muškarci su činili nešto što je možda pogodovalo nastanku i brzom proširenju suvremene populacije - pomagali su ženama u brizi oko djece. Objašnjavajući novi antropološki model ljudske evolucije, profesor Lee T. Gettler sa Sveučilišta Northwestern kaže kako se taj obrazac ponašanja ponegdje nalazi i među današnjim muškarcima. Ipak, kao i u današnje vrijeme, čak i tada u „zlatno doba" zajedničkoga odgoja bilo je onih kojima to nije bilo privlačno. No, većina muškaraca je ipak bila uključena u sve obaveze oko djece, čak i intenzivnije nego što je slučaj s današnjim očevima, rekao je Gettler za Discovery News.

U studiji objavljenoj u časopisu American Anthropology od veljače navodi se kako su muškarci pomagali u nošenju djece, kupanju, hranjenju igranju s njima, a čak su ih i poučavali lekcijama prapovijesnog života. Prema Gettleru, tim su uslugama zarađivali „pravo na parenje" čime su se udarili temelji monogamije i prve strukture suvremene obitelji.

Ova hipoteza mogla bi objasniti misterij koji već dugo muči sve antropologe. Kada se Homo genus odvojio od ostalih potomaka majmuna počeo je rasti je povećao unos kalorija i smanjio potrošnju energije. Trudnoća i briga oko djece zahtijevaju najviše energetske potrošnje među primatima. No, dok su naši preci rasli, vrijeme između trudnoća se smanjivalo za razliku kod njihovih manjih srodnika. Žene su imale sve više djece. Gettler kaže da su kraći period između trudnoća i dulji period brige oko djece bili mogući samo kad bi i očevi pomagali. Zato majke nisu trošile previše energije pa su ubrzo mogle „poraditi i na drugom djetetu".

18.03.2010. 08:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh