« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POGREŠAN IZBOR

Zašto vas previše opcija može učiniti depresivnima?

Ako vam se ikad dogodilo da zastanete pred policama pitajući se koju od beskonačnih marki proizvoda kupiti, niste sami

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)
Više o

depresija

,

izbor

,

opcije

No čini se kako prevelik izbor može izazvati više od obične zbunjenosti. Kako psiholozi tvrde, može nas učiniti depresivnima. Naime, svaki put kada odlučujemo, brinemo se da ne napravimo pogrešan izbor, a što više opcija imamo, to je veća naša zbunjenost.

To se događa ne samo u trgovinama, već i u našim svakodnevnim životima i karijerama, a može dovesti do nesigurnosti i depresije. Čak i najosnovniji proizvodi poput hrane i kućanskih potrepština dolaze u mnogobrojnim varijacijama.

Mnogi mladi danas imaju mnogo više slobode oko izbora karijere, veze i ostalih odluka u odnosu na prethodne generacije. No takva sloboda također može dovesti do potencijalno opasnog otuđena od obitelji i prijatelja koji mogu pružiti podršku u doba krize.

Depresija, zabrinutost, suicidalnost i droge mogu biti inducirani takvom situacijom, tvrdi profesor Hazel Marcus, sa Stanford sveučilišta u Kaliforniji. ˝Čak i u kontekstu kada izbor može potaknuti slobodu i neovisnost, ne znači uvijek pozitivan ishod. Izbor također može dovesti do nesigurnosti, depresije te sebičnosti.˝


22.01.2010. 12:27:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh