« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
EH, DA ...

Zašto vam voda s limunom neće skinuti višak kilograma

Govorilo se da je dovoljno svako jutro na prazan želudac popiti jednu čašu i vaš će se metabolizam čudesno ubrzati i napraviti sve što treba za vitku liniju - ali ipak nije tako

Voda s limunom nije čudesno rješenje
Voda s limunom nije čudesno rješenje (Arhiva)
Više o

voda

,

skidanje kilograma

,

voda s limunom

Voda s limunom zadnjih je godina došla na dobar glas kao jedan od recepata za skidanje viška kilograma - govorilo se da je dovoljno svako jutro na prazan želudac popiti jednu čašu i vaš će se metabolizam čudesno ubrzati i napraviti sve što treba za vitku liniju. Ipak, izgleda da nije tako...

Naime, američki znanstvenici tvrde da voda s limunom ipak ne topi kilograme. Pa zašto smo onda bili u zabludi svo ovo vrijeme?

Japanska studija iz 2008. provedena na miševima pokazala je da polifenoli iz tog agruma ubrzavaju metabolizam ovim glodavcima i pomažu u mršavljenju. Japanci su zaključili da polifenoli iz limuna stimuliraju jetra da proizvodi enzime koji pomažu u sprječavanju apsorpcije masti.  

Ovo istraživanje bilo je zlatni rudnik za sve one koji zarađuju na tzv. super namirnicama. Limun je proglašen magičnom voćkom. 

No, razloga za njihov optimizam ipak nema. Naime, spomenuto istraživanje je provedeno na miševima, ne na ljudima, a poslije njega nije bilo daljnjih istraživanja koja bi potvrdila magične moći limuna, kaže za Time Dana Hunnes, viša dijetetičarka s Kalifornijskog sveučilišta pri Medicinskom centru u Los Angelesu. 

Drugi problem je taj što se voda s limunom sadrži samo limunov sok, a poznato je da je većina hranjivih tvari tog agruma u njegovoj kori. 

Treće, kiselina iz limuna može oštetiti vašu zubnu caklinu. Stoga, ni s limunom, kao ni s ostalim super zdravim nemojte pretjerivati.

Usprkos tome što nije dokazano da limun topi kilograme, ako svako jutro pijete laganu limunadu, nastavite s tom praksom. Neće vam naškoditi. A vi koji to ne činite, nemojte se prisiljavati na nešto što vam ne odgovara, ako i tako nema željenog učinka.

Koja je onda dobrobit vode s limunom?

Voda je dobrobit u vodi s limunom. Limunov sok poboljšava joj okus. Stoga nikada nije na odmet popiti čašu vode ili čašu limunade. Nije da u limunovom soku baš nema ničega, ali nema dovoljno da vam topi kilograme. Ako vam paše okus limuna, pijte ju s limunom, ako ne, pijte vodu bez njega.

Što ćemo s limunom?

On zaista jest čudotvorno voće i puno ga je korisnije pojesti, nego iscijediti sok iz njega, a meso i koru baciti. Sve hranjive tvari, vlakna i vitamini nalaze se u pulpi i u korici.

Nabavite nešpricani limun, pojedite pokoju kriškicu mesa i koricu - ako možete, a ako vam to ne ide - izribajte je u vodu.

Nova verzija vode s limunom trebala bi biti učinkovitija od stare - do neke nove studije.​

17.03.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh