« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

Zašto vam trebaju protupotresni regali

Protupotresni regali: ključni u zaštiti robe u logističko-distributivnim centrima tijekom potresa

protupotresni regali
protupotresni regali (Arhiva)
Više o

Cargo partner

Godišnje čak 20 000 potresa

Prema podacima američkog centra za potrese (National Earthquake Information Center) u jednome danu dogode se oko 55 potresa diljem svijeta, odnosno oko 20 000 potresa godišnje. Iako je velika većina tih potresa slabijeg intenziteta i ne uzrokuju veće štete, na seizmički osjetljivijim područjima (u Europi to su prostori Italije, Grčke, Turske i Cipra) veća je vjerojatnost da se barem jednom godišnje dogodi potres jače magnitude (iznad 6).

Što se događa za vrijeme potresa?

Potres je iznenadna i kratkotrajna vibracija koja nastaje urušavanjem stijena, magmatskom aktivnošću ili tektonskim poremećajima s mjestom nastanka u dubini Zemlje (žarište). Točka na zemljinoj površini vertikalno iznad potresa naziva se epicentar, a epicentralno područje može biti uže ili šire, ovisno o jačini potresa. Nakon nastanka na određenoj dubini (razlikujemo plitke, srednje duboke i duboke potrese) kreću tzv. potresni valovi koji se šire u svim smjerovima i njih osjećamo kao podrhtavanje tla koje može imati razorne posljedice. Nažalost, čak ni uz svu danas dostupnu tehnologiju potrese je nemoguće predvidjeti te je iznimno važna priprema u slučaj jačeg podrhtavanja tla. Tijekom potresa, u kontekstu logističko-distributivnih centara, glavni je cilj zaštititi svu robu koja se nalazi na policama te se upravo iz tih razloga koriste protupotresni regali.

Što su protupotresni regali?

Riječ je o regalima laganije strukture, dizajniranim tako da u slučaju vibracije „dišu" skupa s podrhtavanjima odnosno, spriječeno je rušenje same konstrukcije. Kako bi se preveniralo klizanje robe po gredama i padanje materijala, protupotresni regali opremljeni su poprečnim sponama na gredama nosača. Drugim riječima, proizvođači ovakvih regala moraju predvidjeti kako će se konstrukcija ponašati u slučaju potresa te osigurati minimalne pomake i gubitke ako dođe do snažnijih podrhtavanja tla. Logistički centri opremljeni protupotresnim regalima dobro su podnijeli i iznimno snažne potrese magnituda preko 8 stupnjeva po Richteru (Čile, 2010.). Važno je dodati, nakon jačih potresa za potpunu daljnju funkcionalnost, ovakve je regale nužno pravilno održavati.

Logističko-distributivni centar u Hrvatskoj - nositelj oznake Eurocode 8

Kada govorimo o logističko-distributivnim centrima u Hrvatskoj koji zadovoljavaju najviše standarde usluge treba izdvojiti onaj tvrtke cargo-partner u Velikoj Gorici. Opremljen je suvremenom tehnologijom, protupotresnim regalima te zadovoljava najviše europske standarde za potrese (Eurocode 8). Ova oznaka podrazumijeva da je objekt projektiran i izgrađen tako da su s određenom statističkom pouzdanošću ispunjeni uvjeti kojima se sprječava rušenje konstrukcije, osigurana su ograničenja stupnja oštećenja, a objekti i nakon potresa ostaju uporabljivi.

20.03.2023. 16:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh