« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
O, DA!

Zašto vam trebaju orašasti plodovi?

Nedostaje vam vitamina E, pojedite bademe. Treba vam više omega 3 masnih kiselina, pojedite orahe.. i tako dalje

Trebate ih jesti svaki dan
Trebate ih jesti svaki dan (Arhiva)
Više o

dobro raspoloženje

,

orašasti plodovi

Volite li grickati? Ono, kad ne znate što bi, malo ste gladni a ne želite još jesti? E pa, vrijeme je za  orašaste plodove koji su puno važniji nego što mislite.

Naime, baš svi su prepuni zdravih masti, proteina, vlakana i svaki oraščić ima svoj nutritivni profil. Nedostaje vam vitamina E, pojedite bademe. Treba vam više omega 3 masnih kiselina, pojedite orahe, Trebate primiriti živce? Pojedite nekoliko indijskih oraščića koji su prepuni magnezija koji smiruje živčani sustav.

Možete ih ubaciti u salate, juhe, smoothieje, jogurt ili ih grickati same. Također, možete ih jesti svakodnevno, posebno zbog ovih pet blagodati koje nude za organizam.

Obroci s oraščićima pružaju veće zadovoljstvo - svi smo se našli u situaciji da nam jednostavno nedostaje teksture u, recimo, jogurtu ili juhi. Ovdje super dođu oraščići, ne samo da će okus biti bolji, nego ćete dobiti i dodatnu dozu vlakana, zdravih masti i proteina. Na sitost utječu hormoni i promjene razina šećera u krvi nakon obroka. Upravo vlakna, zdrave masti i proteini produljuju osjećaj sitosti.

Povezani su s dobrim raspoloženjem - posljednjih godina istraživači su uspjeli povezati raspoloženje, točnije depresiju, s hranom. Jedno istraživanje je pokazalo da modificirana mediteranska prehrana može ublažiti simptome depresije. Jedan druga je svaki jela i šaku orašastih plodova te je upravo ta pokazala značajna poboljšanja.

Reguliraju razine šećera u krvi - na razine šećera u krvi utječu proteini, masti, vlakna i ugljikohidrati. Ako sočnujabuku pojedete samu kao mađuobrok, vjerojatno ćete za pola sata biti gladni, a i žudjet ćete za šećerom te je moguće da ćete osjetiti slabost. To je zato što su jabuke većinom ugljikohidrati koji naglo povećavaju razinu šećera u krvi, a onda ona i naglo pada. No, ako s jabukom kombinirate oraščiće ili maslac od nekog orašastog ploda, te razlike u razini šećera u krvi će bitipuno manje.

Smanjuju upalne procese - konzumacija oraščića povezana je s nižim markerima upale. Bademi su bogati vitaminom E i u jednoj porciji zadovoljavaju 47% dneven potrebe za tim nutrijentom. Vitamin E funkcionira kao antioksidans i štiti stanice od oksidativnog stresa, što pomaže kod ulažavanja upala.

Štite srce - oraščići su bogati mnozasićenim mastima i polizasićenim mastima, a posebno su bogati omega-3 masnim kiselinama. Jedan od načina za snižavanje triglicerida koji povećavaju rizik od srčanih bolesti jer da povećate unos omega-3 masnih kiselina. Također, one smanjuju loš i povećavaju dobar kolesterol.

Znači, kad grickate - grickajte pametno!

15.04.2022. 11:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.04.2022. 14:15
    Vitamin e treba ga puno u organizmu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh