« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine
PRIPAZITE

Kava koja može raditi probleme zdravlju

Kad bi se zapitali što bi vam pasalo uz kavu, vjerojatno biste spomenuli upravo tu namirnicu koju bi trebali izbjegavati u širokom luku

Uživajte, ali pripazite...
Uživajte, ali pripazite... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

kava

,

žgaravica

,

jutarnja kava

Jutarnja kava je zakon, većina ljudi ne može niti zamisliti početak dana bez dobre, velike i snažne šalice kave koja razbuđuje i ubacuje nas u višu brzinu. Naravno, ima onih kojima samo kava nije dovoljna, pa dodaju svašta... između ostalog i čokoladu.

Jasno je i zašto - dodatni udar šećera će ionako snažnu kavu učiniti još jačom i ukusnijom, a vi ćete s užitkom srkati svoju kombinaciju i - uskoro imati ozbiljan problem?

Naime, kava s čokoladom, kao i s alkoholom pomaže da se opusti donji sfinkter jednjaka. Rezultat je pojava žgaravice, peckanja i refluksa sadržaja želuca u jednjak. S vremenom se može javiti i upala jednjaka, upozorava Nuria.

"Espresso je koncentriraniji napitak, sadrži organske kiseline koje poboljšavaju proces probave, bolje djeluju na kompaktno meso zajedno sa želučanim sokom", objasnila je liječnica i dodala da nekoliko minuta nakon što popijete espresso uvijek trebate popiti i čašu vode.

Ipak, liječnici upozoravaju da pretjeran unos kave ima negativan utjecaj na zdravlje, prvenstveno na srčani mišić jer se nakon pića ubrzava broj otkucaja srca. Stručnjaci napominju i da jedna ili dvije šalice kave dnevno neće imati negativan utjecaj.

Stoga, osim što bi trebali prvo doručkovati pa zatim piti kavu, bilo bi dobro da neke stvari ne miješate, pogotovo ako imate nježan želudac...

14.04.2022. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    14.04.2022. 09:41
    Svaka kava nije zdrava puno☕
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh