Zašto treba jesti integralne žitarice
Svakodnevna konzumacija integralnih žitarica povezana s manjim rizikom za smrt od bolesti srca i raka
Zdrav život ima više ključeva, a jedan od njih su - integralne žitarice koje su izravno povezane s manjim rizikom za smrt od bolesti srca i karcinoma, pokazalo je vrlo zanimljivo istraživanje provedeno na Harvardu.
Nalazi objavljeni u stručnom časopisu Circulation se temelje na analizi podatka prikupljenih za potrebe 12 ranijih istraživanja u kojima je sudjelovalo oko 800000 ljudi.
Pokazalo se kako osobe koje svakodnevno jedu najmanje tri obroka s uključenim integralnim žitaricama (ukupno oko 50 grama dnevno) imaju prosječno 20% manji rizik za preuranjenu smrt.
Što je bio veći unos integralnih žitarica, to je bio manji rizik za smrt kod sudionika istraživanja tijekom promatranog 30-godišnjeg razdoblja.
Proizvodi od integralnih žitarica imaju visoki udio vlakana, željeza i B vitamina, pojašnjavaju znanstvenici.
Ranija istraživanja su povezala veći unos vlakana s bržim postizanjem osjećaja sitosti i smanjenjem količine ukupno konzumirane hrane, što bi reducira i rizik za pretilost.
Pretilost je važan čimbenik rizika za bolesti srca i rak.
Novi komentar