« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
VJEŽBANJE

Zašto treba jesti banane nakon vježbanja

Banane su izvrsne za poticanje tjelesne aktivnosti, evo zašto je upravo ovo voće najbolji izbor za jelo nakon treninga

Najbolje voće za vježbanje
Najbolje voće za vježbanje (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

vježbanje

,

banane

Banane su ukusne, tu nema zbora, no znate li zašto uvijek vidite nekog sportaša koji tijekom meča, bilo kakvog, u nekom trenutku uzme griz banane? Zapravo je to prilično logično,  poslušajte kako...

Banane su pune ugljikohidrata s niskim glikemijskim indeksom, koji pružaju odličan brzi izvor energije za održavanje tijela u pokretu tijekom vježbanja, a uz to ne dižu šećer u krvi. Ova pogodnost pomaže spriječiti pad energije.

Treba naglasiti dobrobit banana nakon vježbanja o kojoj se rjeđe raspravlja. Naime, bBanane su bogate antioksidansima i drugim fitonutrijentima za koje se zna da imaju zdravstvene prednosti, uključujući protuupalna svojstva.

Zašto je to važno za vaše vježbanje? Studija objavljena u recenziranom časopisu PLOS One pokazala je da banane smanjuju upalu. Upala se može pojaviti iz više razloga, kao što je kada se imunološki sustav bori protiv uočene bolesti, kao i od jedenja mliječnih proizvoda, pšenice ili prerađene hrane. Ali također, upala može biti jedan od prirodnih odgovora tijela na fizičku aktivnost.

Banane pomažu u smirivanju upale zahvaljujući svojim esencijalnim vitaminima, mineralima i antioksidansima, koji mogu pomoći u održavanju vaše energije tijekom napornog treninga, kao i pomoći vam da se brže oporavite. Kao što Lubeck objašnjava: "Antioksidansi u bananama igraju važnu ulogu u smanjenju slobodnih radikala koji mogu izazvati oksidativni stres ako se ne uklone iz tijela."

I kora banane ima svoje dobrobiti

Kuharica i dijetetičarka Jackie Newgent razlaže nalaze nove studije o antioksidansima koji bi mogli biti dostupni iz neočekivanog dijela voća: kore. "Kora banane, osobito crvena, također pokazuje iznenađujuće dobrobiti protiv oksidativnog stresa", objašnjava Newgent. "In vitro studija iz 2022. godine pokazala je da ekstrakti kore banane mogu biti učinkoviti u borbi protiv oksidativnog stresa, što ih čini potencijalno prikladnima za biofarmaceutsku upotrebu ili obogaćivanje krema za UV zaštitu." Kuharica kaže da nekoliko opcija za jela od kore banane mogu biti "slanina" od kore banane, kao i fajitas ili carnitas od kore banane - iako, kaže Newgent.


16.01.2023. 09:00:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.01.2023. 09:51
    njam
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh