Zašto treba izbjegavati masnu i slatku hranu?
Dovoljno samo pet dana prehrane s visokim udjelom masnoće da biste iskusili oslabljenu pažnju i pamćenje, kao i promjene raspoloženja
Masna i slatka hrana na vrhu je popisa loših stvari za naš organizam, a posljednja istraživanja to su i dokazala - ljudi koji su samo četiri dana za redom jeli doručak bogat mastima i šećerom bilježi isti poremećaj pažnje i pamćenja kao i kod ljudi s viškom kilograma, odnosno pretilih.
Nova otkrića Američke akademije za neurologiju pokazuju da prehrana koja je dugo vremena bogata masnoćama i šećerom može dovesti i do problema s pamćenjem i smanjene koncentracije.
Eksperiment proveden na Sveučilištu u Oxfordu te objavljen u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition, pokazao je da je dovoljno samo pet dana prehrane s visokim udjelom masnoće da biste iskusili oslabljenu pažnju i pamćenje, kao i promjene raspoloženja.
Ovo je istraživanje dodatno potkrijepljeno istraživanjem koje je provelo Sveučilište Macquarie u Sydneyu, u kojem su sudionici koji su jeli masni i slatki doručak četiri dana zaredom, pokazali slične kognitivne probleme kao i ljudi koji imaju prekomjernu težinu, ili su pretili.
Studija je zapravo otkrila da bi ljudi koji su jeli doručak s visokim udjelom masti u samo četiri dana mogu doživjeti značajne promjene u mozgu, što može dovesti do problema s učenjem i deficita pamćenja koji se bilježi kod pretilih.
Studija objavljena u časopisu Psychological Science pokazala je da, čak i ako se čips ili gazirana pića konzumiraju često, to može dovesti do sličnih simptoma: masnoća i šećer podižu razinu šećera u krvi, što utječe na metabolizam glukoze i proizvodnju inzulina u vašem tijelu, piše Business Insider.
Novi komentar