« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 10 mjeseci i 4 dana
MLJAC

Zašto tako volimo šunku?

Ako ste mislili da šunke volimo samo zato što su tako ukusne i taaaaako fine, varate se. Razloga je puno

Šunke su - mljac!
Šunke su - mljac! (PIK)
Više o

šunka

Krenut ćemo od prvog i najočitijeg razloga zašto toliko volimo šunke. Zato što se slažu s nebrojenim jelima. Idu s kruhom, idu i na kruh. Idu s kajganom, idu i u njoj. Salata? Može, samo ih narežemo. Pizza tijesto? Ma može, samo ih nježno položimo na već zapečen umak od rajčice i sir koji se rasteže.

Drugi razlog? Šunke su izrazito praktične. Bilo da ih kupujete svježe na odjelu delikatesa ili da kupujete cijelu šunku u ovitku ili u „slajsovima", spremnu da u njoj uživate.

Ideš na dijetu? Idu i šunke!

Treći razlog zašto volimo šunke, posebice PIK Šunku u ovitku i PIK Kuhanu koje imaju samo 2% masnoće, jest taj što spadaju u lagana mesna jela. Pa ako se odlučite na neku od popularnih dijeta - Whole30, Ciklična, Paleo, Atkinsova, Dukan ili Keto (LCHF) - koje dopuštaju konzumaciju mesa, birajte šunke. Čvrsto četvrto mjesto za ljubav prema šunkama jest njihov okus i sočna konzistencija. Nećemo si lagati, tko je ikad probao šunke od kvalitetnog svinjećeg buta i ostao ravnodušan prema njima? Točno tako, ne poznajete nikoga s takvom dijagnozom.

I solo i s ekipom

Na petom mjestu naše liste prigodno se nalazi - prigodnost! Šunke su jednostavno prigodan odabir za svaku situaciju. Kad sami sjedite ispred TV-a i upijate omiljenu sapunicu ili kad na vrata nahrupe prijatelji, rođaci, susjedi... samo narežete ili otvorite šunke i već ste u njihovim očima vrhunski domaćin. Na šestom mjestu je činjenica koju možda i niste znali, a to je da su PIK-ove šunke, šunke u pravom smislu te riječi jer „šunka" znači da meso dolazi isključivo od svinjećeg buta. Odlična je ova lista, nešto ste i naučili! Na sedmom mjestu nalazi se miris šunke koji nas redovito vraća u djetinjstvo i miriše na mamin doručak ili bakin sendvič za večeru.

Taman za Instagram

Na osmom mjestu najvažnijih razloga zašto volimo šunku nalazi se jedan posve neočekivan - šunka je dobar Instagram model! Zbog svoje roskaste boje, odlično će izgledati na vašim gastro-Instagram fotografijama, bez obzira u čemu se nalazi. Razlog broj devet je sasvim sebične prirode i kaže - u šunki često uživamo kad nam se baš jako ne da kuhati, a želimo pojesti nešto hranjivo, ukusno i zasitno. Zadnji od 10 razloga? Čak i ako niste na dijeti, a želite se hraniti zdravije i paziti što unosite u svoje tijelo, šunka je i dalje jedan od boljih (mesnih) odabira.

Ako vam nedostaje ideja kako pripremiti jela sa šunkom zavirite u kratki priručnik i pronađite 5 sočnih i laganih recepata koje ćete iznova ponavljati.

24.10.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh