« Život
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
JEDNOSTAVNO

Zašto su žene neovisnije od muškaraca?

U dobi od dvije godine djevojčice su mnogo neovisnije i imaju više društvenih vještina od muških vršnjaka, objavili su norveški znanstvenici

Dečki bi se igrali, a curice ..
Dečki bi se igrali, a curice .. (Arhiva)
Više o

žene

,

neovisnost

,

djevojčice

,

muškarci

,

dječaci

,

socijalni kontakti

Žene su u životu neovisnije od muškaraca i puno lakše uspostavljaju socijalne kontakte s nepoznatima, što vjerojatno frustrira dobar dio muškaraca, no zašto je to tako?

Da bismo odgovorili na to pitanje, moramo se vratiti na razinu dvogodišnjaka kad curice prvi puta počnu pokazivati veći napredak od dječaka koji se, naravno, nastavlja cijeli život.

Istraživanje provededno na Sveučilištu u Stavangeru dalo je rezultate koji su iznenadili i znanstvenike, jer su razlike između muškaraca i žena čak i u toj ranoj dobi izuzetno velike.

Najveća razlika bila je u učenju obavljanja nužde. I dok 21,3 posto djevojčica nije više nosilo pelene, kod dječaka je taj postotak bio samo 7,5. Ukupno je 67,8 posto djevojčica iskazalo interes za korištenje kahlice, u usporedbi s 42 posto dječaka.

Podaci za studiju objavljenu u časopisu Early Childhood Educational Journal prikupljeni su stručnim promatranjem 535 dječaka i 505 djevojčica starih između 30 i 33 mjeseca. Promatranje je trajalo tri mjeseca.

Djevojčice su od dječaka bile naprednije i u samostalnom jedenju, u omjeru 62 naprema 49,7 posto. Sličan je rezultat bio kad je u pitanju sudjelovanje u vrtićkim aktivnostima.

"U velikom omjeru, društvene vještine i svakodnevne aktivnosti povezane su s razumijevanjem jezika i motoričkim razvojem. Razvijenije govorne vještine možda pridonose tome da su curice bolje u izražavanju svojih potreba i želja od dječaka", rekla je Meland. "A govor može utjecati i na ostale aktivnosti poput razgovora tijekom obroka, odijevanja i sudjelovanja u aktivnostima", dodala je.

25.08.2015. 14:09:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh