« Žene
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
HORMONI I MASNOĆE

Zašto su ženama grudi sve veće

Stručnjaci smatraju da je za povećanje grudi odgovorno nakupljanje masnoće, ali i izravno djelovanje prirodnih hormona i tvorničkih spojeva iz predmeta iz svakodnevne uporabe

Žene imaju sve veće grudi
Žene imaju sve veće grudi (Shutterstock)
Više o

grudnjak

,

hormoni

,

estrogen

,

grudi

,

povećanje

Velik dio žena u na britanskom otoku sa zadovoljstvom je dočekao grudnjake veličine L iz Bravissima, marke donjeg rublja za žene s većim grudima. Stoga nije čudno ako se zapitamo što je to zbog čega su ženama grudi sve veće i veće (što ne znači da se itko zbog toga buni).

Najvjerojatniji odgovor je da se radi o masnoći. „Masnoća se nakuplja na grudima jednako kao i na bedrima ili zadnjici. Trenutno proživljavamo epidemiju pretilosti tako da je povećanje ženskim mjera sve smo ne iznenađujuće", kazao je profesor Michael Baum, inače stručnjak za rak dojke, a citira ga Daily Mail. Međutim, što je sa ženama koje imaju velike grudi a ostale dijelove tijela jako vitke?

Dr. Marilyn Glenville, nutricionistkinja i specijalistica za žensko zdravlje i hormone, smatra da nije u pitanju samo masnoća već i povećanje samoga tkiva grudi. „Moramo gledati što potiče rast grudnog tkiva - to je estrogen, ženski hormon. Estrogen je to što mijenja naše tijelo tijekom puberteta", objašnjava Glenville.

Prema njenom mišljenju, za povećanje grudi odgovorni su 'stimulativni dodatci' koje žene svakodnevno koriste - današnje mlade žene su djeca žena prve generacije na kontracepcijskim pilulama, a i one same  ih danas koriste.

Nadalje, tu su trudnoća i dojenje koji djeluju pozitivno jer kontroliraju hormone koji potiču rast novih stanica u grudima, a kako se sve biše žena odlučuje kasnije zatrudnjeti to znači da imaju više mjesečnica i stoga se više i izlažu estrogenu. Hormone je danas pak nemoguće izbjeći jer ih možemo pronaći i u svakodnevnim namirnicama poput kravljem mlijeka.

„Pesticidi, plastika i kozmetika su moje najveće brige. Isto vrijedi i za xenoestrogene (umjetni tvornički spojevi - imaju estrogenski učinak) dezodoransima, šminki i kremama koje koristimo", kazala je Glenville. i dodala: „Stavljamo ih na kožu i često izravno na grudi. Naša koža tada rado upija sve te kemikalije. Nije nemoguće da je upravo to ono što potiče rast tkiva u grudima.

" Pored svega toga vodimo poprilično pasivan sjedeći život što može značiti da naš metabolizam sporije procesuira sve te hormone, zaključuje doktorica. I dok je malo onih koji će se buniti zbog povećanja grudi teško se oteti dojmu da spomenti neprirodni stimulansi mogu biti vrlo opasni, no to je tema za neko drugo istraživanje.

24.11.2012. 22:19:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    25.11.2012. 08:42
    Gluposti, obična prirodna selekcija.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh