« Seks
objavljeno prije 5 dana i 6 sati
SAVJETI

Zašto su seksualne maštarije nekad prilično opasne

Iako se ovo može činiti kao bezazleno maštanje ili privremeni bijeg, dugoročno može narušiti emocionalnu povezanost s partnerom te stvoriti osjećaj krivnje i nesigurnosti

Zanimljivo je to...
Zanimljivo je to... (Arhiva)
Više o

problemi

,

seksualne maštarije

Misliti na nekog drugog tijekom seksualnog čina može imati negativne posljedice na emocionalno zdravlje, intimnost i kvalitetu veze. Iako se ovo može činiti kao bezazleno maštanje ili privremeni bijeg, dugoročno može narušiti emocionalnu povezanost s partnerom te stvoriti osjećaj krivnje i nesigurnosti.

1. Emocionalna distanca

Tijekom seksualnog čina, intimnost nije samo fizička - ona uključuje emocionalnu povezanost. Kada osoba misli na nekog drugog, zapravo stvara distancu između sebe i svog trenutnog partnera. Umjesto potpune prisutnosti i fokusiranosti na zajednički doživljaj, osoba odvlači pažnju i udaljava se od stvarnog odnosa. To može smanjiti osjećaj bliskosti i povjerenja u vezi, jer je intima ključan aspekt povezivanja partnera na dubljoj razini.

2. Utjecaj na samopouzdanje

Ako osoba stalno misli na nekog drugog tijekom seksa, može se stvoriti osjećaj krivnje i nesigurnosti, kako u njoj samoj tako i u njenom partneru. Partner može, svjesno ili nesvjesno, osjetiti da nešto nije u redu, što može dovesti do sumnje u vlastitu vrijednost i privlačnost. Ovaj emocionalni disbalans može poljuljati temelje veze, uzrokujući frustraciju i udaljavanje.

3. Smanjena kvaliteta seksualnog odnosa

Seksualni čin temelji se na prisutnosti, senzualnosti i emocionalnom doživljaju trenutka. Misliti na nekog drugog tijekom seksa može smanjiti kvalitetu odnosa jer osoba nije u potpunosti posvećena trenutku i partneru. Fokusiranje na vanjske osobe ili situacije ometa prirodnu dinamiku intimnog čina, čime se smanjuje užitak i zadovoljstvo obaju partnera.

4. Poticaj za nevjeru

Ovakvo razmišljanje može biti potencijalno opasno jer potiče emocionalnu i mentalnu nevjeru. Kada osoba fantazira o drugoj osobi, otvara vrata mogućnosti za stvarne emocionalne ili fizičke afere. To može narušiti povjerenje u vezi i izazvati ozbiljne probleme u odnosu, uključujući prekid ili razvode.

5. Izgradnja zdravih fantazija

Važno je razlikovati fantazije koje uključuju partnera i one koje se odnose na nekog trećeg. Maštanje o partneru tijekom seksualnog čina može obogatiti vezu i povećati bliskost, dok misli o nekome drugome mogu dovesti do emocionalne distance i problema. Zdrava komunikacija između partnera o željama i fantazijama može produbiti odnos i pomoći u izgradnji jače veze.

Razvijanje emocionalne prisutnosti i svjesnosti tijekom intimnih trenutaka ključno je za očuvanje kvalitetnog i zadovoljavajućeg odnosa.

21.09.2024. 20:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.09.2024. 12:08
    Najvise nevjera
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh