« Seks
objavljeno prije 2 dana i 9 sati
ZANIMLJIVO :)

Koliko seksa usporava starenje

Brojna istraživanja sugeriraju da redovita seksualna aktivnost može pomoći u usporavanju fizičkih i mentalnih znakova starenja

Da, zanimljivo ;)
Da, zanimljivo ;) (Arhiva)
Više o

seks

,

usporavanje starenja

Seks je oduvijek bio predmet znanstvenih istraživanja, ne samo zbog svojih reproduktivnih funkcija već i zbog njegovih pozitivnih učinaka na zdravlje, uključujući utjecaj na proces starenja. Brojna istraživanja sugeriraju da redovita seksualna aktivnost može pomoći u usporavanju fizičkih i mentalnih znakova starenja, te doprinijeti kvalitetnijem i dužem životu.

Hormonalni balans i obnova stanica

Tijekom seksualne aktivnosti tijelo oslobađa niz hormona koji imaju pozitivan učinak na zdravlje i vitalnost. Endorfini, oksitocin i dopamin, poznati kao "hormoni sreće", smanjuju razinu stresa, poboljšavaju raspoloženje i jačaju imunitet. Smanjenje razine kortizola, hormona stresa, pomaže u zaštiti tijela od preuranjenog starenja. Također, seksualna aktivnost povećava razinu estrogena kod žena i testosterona kod muškaraca, što doprinosi elastičnosti kože i održavanju mišićne mase, ključnih elemenata mladolikog izgleda.

Poboljšanje cirkulacije i kardiovaskularno zdravlje

Redovita seksualna aktivnost poboljšava cirkulaciju i funkcioniranje krvožilnog sustava, što pozitivno utječe na kardiovaskularno zdravlje. Bolja cirkulacija znači da stanice dobivaju više kisika i hranjivih tvari, što može pomoći u regeneraciji tkiva i smanjenju pojave bora. Osim toga, seksualni odnosi potiču rad srca, što je povezano s dugoročnim smanjenjem rizika od srčanih bolesti.

Održavanje mentalne svježine

Studije su pokazale da ljudi koji redovito uživaju u seksualnim odnosima imaju bolje kognitivne funkcije u kasnijoj životnoj dobi. Seks potiče oslobađanje neurotrofnog faktora koji pomaže u rastu i održavanju moždanih stanica. Ova mentalna stimulacija pridonosi smanjenju rizika od kognitivnih bolesti poput demencije i Alzheimera.

Smanjenje stresa i bolja kvaliteta sna

Seksualna aktivnost, osobito nakon orgazma, dovodi do opuštanja tijela i uma. To potiče kvalitetan san, a dobar san je ključan za regeneraciju stanica i usporavanje starenja. Također, niže razine stresa smanjuju upalne procese u tijelu, koji su često povezani s ubrzanim starenjem.

Dakle, iako seks nije "čarobni eliksir" mladosti, njegove pozitivne fizičke, mentalne i emocionalne dobrobiti definitivno mogu pridonijeti sporijem starenju. Redovita seksualna aktivnost može poboljšati kvalitetu života, održati vitalnost i usporiti pojavu znakova starenja.

24.09.2024. 20:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.09.2024. 10:16
    Pomaze puno sta vise sexa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh