« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
ZAPAMTITE!

Zašto se zbog boravka na vrućini osjećamo umorno?

Vrućina i znojenje povećavaju dehidraciju, a jedan od njezinih simptome je i umor.

Sunce nas iscrpljuje
Sunce nas iscrpljuje (Pixabay)
Više o

Sunce

,

umor

,

vrućina

Ako se spremate na dugotrajniji boravak na suncu, vjerojatno vam neće trebati dugo prije nego što se počnete osjećati umorno. Zašto se zbog boravka na vrućini osjećamo pospano?
Razlog je zapravo vrlo jednostavan: naše tijelo vrlo je aktivno kako bi našu tjelesnu temperaturu održalo u granicama normale (rashladilo nas na vrućinama), a taj nas dodatni trud dodatno i umara.

Tijekom boravka na vrućini, tijelo se prilagođava na nekoliko načina: proširuju se krvne stanice što omogućuje većoj količini krvi da dođe do površine kože. Na taj se način topla krv hladi, a zbog toga što se ona nalazi pri površini kože, koža pocrveni.

Osim toga, na površini kože nakuplja se znoj koji hladi kožu i isparava s nje. Kako bi se to sve moglo događati, tijelo se mora dodatno potruditi, zbog čega se ubrzava rad srca, a time i metabolički sustav. Zbog svega toga, brže se umaramo.

Nadalje, većina ljudi obično većinu vremena pije premalo vode. Vrućina i znojenje samo povećavaju dehidraciju, a jedan od njezinih simptome je i umor.

Tu je, također, i šteta na koži koju može izazvati sunce, poput promjene pigmentacije, bora i oštećene kože. Tijelo radi na tome kako bi se te promjene dovele u stanje normale, zbog čega se još jače umara.

Svaki puta kad izgorimo na suncu i oštetimo kožu, umanjujemo mogućnost normalne regulacije tjelesne temperature, navodi se u istraživanju provedenome u Sjevernoj Karolini. Tijelo šalje krv na oštećena mjesta kako bi se koža tamo što prije oporavila, zbog čega ju povlači iz drugih dijelova kože koji tada postaju osjetljiviji. Sve to dodatno umara naš organizam.

Što nam je činiti?
Za vrijeme vrućina, automatski posežemo za pićem kojim bismo se rashladili. No ako to piće sadrži alkohol (koji je diuretik), samo ćemo povećati dehidraciju. Zato je najpametnija varijanta za piće upravo voda.

Ako se pretjerano znojimo, srce nam snažno kuca i osjećamo uspavanost ili nesvjesticu, obavezno je potrebno odmah se rashladiti, popiti vode i, ako se simptomi ne poprave u roku od sat vremena, posjetiti liječnika - jer ovo su znakovi toplotnog udara. On može ozbiljno oštetiti srce i organe, a prepoznati ga možete i po sljedećim simptomima: povraćanje, mučnine, glavobolje, zbunjenost i nervoza.

Najbolje bi bilo između 10 i 15 sati u potpunosti izbjegavati boravak na direktnom suncu.

Piše: Andrea Holi
05.06.2018. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh