« Seks
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
TKO SE TUČE...

Zašto se suprotnosti privlače? Odgovor leži u genetici!

Vjerovali ili ne, DNK testovima mogla bi se otkriti i kolika je šansa da žena ostane vjerna u braku

Fotografija vijesti
Više o

genetika

,

seksualna privlačnost

,

istraživanje

,

suprotnosti

"Tko se tuče taj se voli", "suprotnosti se privlače" - fizikalna činjenica koju mnogi uspoređuju s ljubavnim životom, sve smo sto čuli stotinu puta.

Ali sada znanstvenici pokušavaju otkriti je li to stvarno tako, i ako je zašto. Studija pokazuje da su žene programirane da traže muškarce čiji su imunološki sustavi drugačiji od njihovih. Što je veća razlika u genima koji su ključ za imunološki sustav, veća je vjerojatnost da će žena ostati vjerna. Ali ako su im geni slični, žena će biti seksualno nezadovoljna i može tražiti afere sa strane.

Smatra se da potraga žena za partnerom s različitim imunološkim sustavom osigurava zdravu djecu. Istraživanje, o kojem piše b92.net, bi moglo voditi i prema izradi dnk testa koji bi muškarcima pokazao kolike su šanse im žena ostane vjerna. 

U studiji su američki istraživači analizirali  ključne gene za  imunološki sustav poznate kao histokompatibilni kompleks ili MHC, od 48 parova koji su zajedno najmanje dvije godine. 
Postavljena su im pitanja poput onih o tome kolika je privlačnost između njih i jesu li uvijek vjerni drugom. Što je
 imunološki sustav žene bio sličniji partnerovom to ju je on manje privlačio i bilo je vjerojatnije da mu nije vjerna. 

Suprotno tome, što su parovima imunološki sustavi bili različitiji, žene su bile vjernije. Daljnje analize pokazale su da postotak jednakih gena kod partnera utječe na žensku vjernost. 

Pažnja! Istraživači tvrde da muška nevjera nema veze s genetikom!

Na primjer, ako partneri imaju polovicu MHC gena jednaku, postoji 50% šanse da će žena biti nevjerna. Pažnja - kažu naime i da muška nevjera, izgleda nema veze s genetikom. 

Neke studije pokazuju i da što je nečiji znoj različitiji od vašeg, osoba će vam biti ugodnija. Smatra se da je to fenomen koji nas sprječava da se slučajno ne zaljubimo u rođake ili osobe s genetikom sličnoj našoj. 

Djeca genetski različitih roditelja, to se već odavno zna, manje su sklona bolestima. Neke druge studije koje će vjerojatno izazvati kontroverze, pokazuju da ako žena koristi kontraceptivnu pilulu njeno se čulo mirisa  kvari kao, a tako i njena sposobnost da izabere pravog partnera. 

To bi moglo dovesti do zaključka da žena, prije nego što se posveti jednom partneru, treba prekinuti suzimanjem pilule, kako bi shvatila je li njen dečko zaista toliko atraktivan koliko joj se čini. 

11.09.2011. 17:02:17
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Internet.Zarada
    11.09.2011. 19:23
    naviše spominjana riječe u metrou je znanstvenici ali totaln bez pokriča imena skupita bilo čega
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh