« Život
objavljeno prije 7 godina i 6 mjeseci
HE HE

Zašto se parovi ljube u javnosti?

Koliko ste puta raznježeno (ili bijesno, kako tko) gledali mladi par kako se ljubi u tramvaju, na klupi, hodajući ulicom ... znate li zašto to rade?

Ide li vam na živce cmakanje u javnosti?
Ide li vam na živce cmakanje u javnosti? (Arhiva)
Više o

ljubav

,

zaljubljenost

,

poljubac

Zaljubljenost je divan osjećaj koji vas stalno tjera da dodirujete i ljubite partnera, pa nije ni čudo da se takve stvari mogu često vidjeti u javnosti. No, zašto to parovi rade, pitat će oni kojima to ide na živce?

Otkriveno je da nije samo stvar zaljubljenosti i činjenice da se ne mogu odlijepiti od partnera, nego i da se tiče njegovanja imidža. Naime, studija pokazuje da je razlog zašto puno tinejdžera i mladih parova razmjenjuje nježnosti u javnosti čisto - hvalisanje.

Studiju je provelo Sveučilište u Kansasu, a kao javne iskaze nježnosti okarakterizirali su "ljubljenje u usta, s jezikom ili bez njega i diranje grudi ili stražnjice". Otkriveno je da to radi 37 posto ispitanih muškaraca i 32 posto žena. Ispitani su muškarci i žene od 17 do 35 godina starosti, a prosječna dob ispitanika bila je 18 godina.

Za žene je jedna od najvećih briga, koje se tiču javnoga iskaza nježnosti, bila to "da ne izgledaju kao drolje", dok se kod muškaraca dogodilo upravo suprotno, što ih se više puta "uhvatilo" u akciji, njihova se reputacija poboljšavala.

Dvostruki standardi nisu samo briga mlađih žena.

"Žene svih dobi, koje u javnosti iskazuju nježnosti ili ih iniciraju, drugačije se gledaju od muškaraca koji rade to isto", kazala je stručnjakinja za veze, Nicole Martinez.

Iako je većina ispitanika, i muškaraca i žena, u studiji priznala da javno razmjenjuju nježnosti kako bi si poboljšali imidž i status, rezultat kod dva spola nije bio isti. Naime, 38 posto muškaraca nadalo se da će im taj postupak priskrbiti imidž "igrača" ili da će im se podići rejting u društvu, piše Independent.

Žene su, s druge strane, kao prioritet istaknule želju da druge žene učine ljubomornima. Jedna je priznala da se nadala da će ljubljenje s drugim muškarcem pred bivšim dečkom učiniti da je ovaj više želi.

Među ostalim rezultatima bilo je hvalisanje vlastitom vezom, zabava i naprosto potreba da se razmjenjuju nježnosti s partnerima.

Što se istospolnih parova tiče, polovica lezbijskih parova kazalo je da se u javnosti ljube kako bi uzbudile ili ugodile muškarcima, dok se muški parovi nisu izjasnili slično.

02.12.2016. 21:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh