« Život
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
STVARNO?

Što se događa u tijelu nakon mjesec dana bez mesa?

Ekolozi savjetuju smanjenje potrošnje mesa ne samo zbog zdravstvenih dobrobiti, već i zbog smanjivanja vlastitog udjela u klimatskim promjenama

Možete li bez mesa?
Možete li bez mesa? (Arhiva)
Više o

meso

,

vegetarijanstvo

Meso je odličan izvor proteina, to ne spori nitko, no kako je uzgoj sve sumnjiviji, obrada još gora, nije nemoguće da broj vegetarijanaca, kojih trenutno ima oko 375 milijuna, još naraste.

Sa strane zdravlja, liječnici preporučuju da se meso jede do tri puta tjedno, ali kreativnim kuhanjem uz dobro informiranje može se potpuno nadoknaditi sve što ćete propustiti ako ne jedete meso, kažu vegetarijanci.

Kako i ekolozi savjetuju smanjenje potrošnje mesa ne samo zbog zdravstvenih dobrobiti, već i zbog smanjivanja vlastitog udjela u klimatskim promjenama na koje mesna industrija višestruko utječe, evo par informacija o tome što će se dogoditi u vašem tijelu ako meso izbacite sa stola na samo mjesec dana.

Bolji osjećaj nakon vježbanja - ako vas mišići bole nakon vježbanja, mogući je razlog taj što su veliki ljubitelji mesa često na visokoproteinskoj prehrani, koja vodi gomilanju štetnih produkta metabolizma, što može rezultirati bolovima i sporijim oporavkom mišića.

Gubitak tjelesne težine - ako se odrekne mesa, čovjek će u prosjeku izgubiti oko 4,5 kilograma u godini dana, tvrde znanstvenici sa Sveučilišta Medicine Washington. Oni su pregledali 15-ak studija na tu temu te dokazali da prehrana koja se temelji na konzumaciji povrća čak i bez brojanja kalorija ili pojačavanja tjelesne aktivnosti doprinosi mršavljenju. Druga studija na budističkim redovnicima je otkrila kako vegetarijanstvo dokazano smanjuje BMI čovjeka (indeks tjelesne težine).

Niži rizik od dijabetesa - opsežna je studija pokazala da ljudi koji redovito jedu meso imaju 29 posto veći rizik nastanka dijabetesa tipa 2 nego vegetarijanci.

Niži rizik od raka - Svjetska zdravstena organizacija klasificira prerađeno meso kao kancerogeno, što znači da se razne slanine, salame i kobase nalaze u istoj kategoriji sa gamma zračenjem i pušenjem.

Niži rizik od srčanih bolesti - u globalu, vegetarijanci znatno rjeđe boluju od srčanih tegoba, a u praviliu imaju niži kolesterol te razine krvnog pritiska.

Promjena u sastavu probavnih bakterija - istraživanje Sveučilišta New York je pokazalo kako vegetarijanci imaju veći udio prijateljskih bakterija u probavnom sustavu za razliku od ljubiteljia mesa.

Više elana - milijarder Richard Branson tvrdi kako se nakon odricanja od mesa osjeća zdravije, privlačnije i aktivnije, a s tim se slažu čak i brojni profesionalni sportaši.

A da probate?

03.12.2016. 18:22:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh