« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
SAVJETI

Zašto se ne smije preskakati doručak

Čak jedna od tri odrasle osobe redovito preskače doručak,a stručnjaci vjeruju da to mijenja hormonsku ravnotežu tijela i biološkog ritma

Ne preskačite doručak!
Ne preskačite doručak! (Arhiva)
Više o

doručak

,

savjeti

,

preskakanje doručka

,

hormonska ravnoteža

Doručak je stvarno najvažniji obrok u danu, ustanovili su znanstvenici jer osim što ste došli gladni na posao i kasnije ćete jesti sve što vam padne na ruke, ima još negativnih posljedica.

Naime, novo istraživanje pokazalo je da odrasle osobe koje su propustile prvi obrok u danu, imaju dvaput veću mogućnost za razvoj arteroskleroze, stanja blokiranih arterija koje ograničava protok krvi i kisika do vitalnih organa.

Čak jedna od tri odrasle osobe redovito preskače doručak. Stručnjaci vjeruju da to mijenja hormonsku ravnotežu tijela i biološkog ritma.

Istraživači su također rekli da su oni, koji su preskočili prvi obrok u danu, imali veću vjerojatnost da vode nezdravi način život. Španjolski i američki znanstvenici pratili su više od četrdeset sredovječnih uredskih radnika šest godina.

Jedan od pet je pojeo je doručak koji premašuje 400 kalorija, dok je većina počela dan je malom količinom hrane, a oko tri posto u potpunosti je preskočilo najvažniji obrok u danu.  

Pomoću ultrazvuka, tim je gledao zdravlje njihovih krvnih žila. Otkrili su da ljudi koji preskaču doručak imaju 2.6 veće šanse za aterosklerozu, u usporedbi s onima koji su se odlučili za veliki obrok.

Oni koji nisu jeli ujutro, vjerojatnije su imali i prekomjernu tjelesnu težinu, pušili su, imali lošiji način prehrane i sveukupno lošije zdravstveno stanje, uz veći unos alkohola.

Dr. Prakash Deedwania s Kalifornijskog sveučilišta u San Franciscu rekao je: "Preskakanje doručka može uzrokovati hormonsku neravnotežu i mijenjati biološki ritam. Ovi dokazi ukazuju da je doručak zaista najvažniji obrok u danu", prenosi telegraph.co.uk.

04.10.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh