« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
EH, DA...

Zašto se budimo po noći?

Iako je loš san jedan od razloga za posjet liječniku, ponekad se može objasniti i ne tako strašnim uzrocima

Imate li problema sa spavanjem
Imate li problema sa spavanjem (Arhiva)
Više o

nesanica

,

razlozi

,

loš san

,

uzroci

Noć bez sna većini je samo povremeni problem, no ima i onih kojima je prava noćna mora, jer se ne sjećaju kad su pošteno prespavali cijelu noć.

Dobro je poznato da zbog stresa, anksioznosti ili nekih drugih razloga, sve više ljudi ima problema s isprekidanim snom i nesanicom.

Loš san jedan je od dobrih razloga za posjet liječniku, no ponekad se može objasniti i ne tako strašnim uzrocima, a ovo je devet najčešćih:

Apneja - ovo je stanje koje blokira protok zraka i čini da se gušite u snu. Razina kisika u krvi opada jer niste u stanju pravilno disati, a instinkt za preživljavanjem će vas probuditi. Konzultirajte se s liječnikom ako mislite da imate apneju.

Iziritirana koža - ako vas koža svrbi i iziritirana je, poremetit će vam san. Ako imate ekcem, svrab će se pojačavati kako se noć bliži, a moguće je da će izazvati i odgovor imunološkog sustava koji će vam smanjiti kvalitetu sna.

Kasnonoćno piće - alkohol će vas uspavati, ali će vam isto tako poremetiti san. Kako tijelo prerađuje alkohol, ono neće biti sposobno postići REM fazu sna u kojoj se odmarate i ozdravljujete.

Nemirne noge - sindrom nemirnih nogu je vrlo uobičajen problem. Prema nekim istraživanjima, svaki deseti Amerikanac pati od njega. Ako ste i vi jedan od onih kojima se noge trzaju i onemogućuju vam dobar noćni san, posjetite liječnika i potražite pomoć.

Pretjerano mokrenje - u medicinskim krugovima poznato kao "Nocturnia", noćno mokrenje može predstavljati prepreku kvalitetnom snu, osobito ako morate nekoliko puta tijekom noći ustajati. Izbjegavajte unos tekućine u večernjim satima, osobito diuretike poput čaja i kave.

Stres - nebrojene su posljedice koje stres ostavlja na tijelo, a isprekidan i loš san je jedna u nizu. Ako ste pod stresom, pokušajte meditacijom isprazniti um.

Temperatura - soba u kojoj spavate možda je pretopla, možda prehladna, u svakom slučaju trebat će vam puno vremena da zaspite. Tijelo se treba ohladiti da biste zaspali, ali to ne znači da morate spavati u zamrzivaču.

Tvrd madrac - često čujemo kako je tvrd madrac dobar za san, ali ako je pretvrd uništit će vam san. Stvorit će pritisak na kukove, ramena i kralježnicu.

Žgaravica - želučana kiselina vraća se u jednjak, i to često baš dok ležite. Ovo bi moglo biti razlog isprekidanog sna. Ne liježite neposredno nakon jela i izbjegavajte alkohol i kofein nekoliko sati prije spavanja.

19.01.2018. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh