« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
TO TREBA!

Večernji obroci - ubojice struka

U večernjim satima dolazi do velikih promjena u razinama hormona koji reguliraju apetit, tako da je prejedanje zapravo vrlo logično

Navečer obično jedemo - pogrešno
Navečer obično jedemo - pogrešno (Arhiva)
Više o

grickalice

,

večernji obrok

Večernji obroci obično su oni koji će nam uzrokovati najviše problema sa strukom, jer su na meniju najčešće grickalice i ostala brza hrana. Zašto? Pa sigurno ne zato što želimo višak kilograma, naravno, već je problem u hormonima gladi.

Stres i predispozicija za naglo prejedanje također povećavaju razinu gladi u večernjim satima, što nije iznenađenje, no u večernjim satima dolazi do velikih promjena u razinama hormona koji reguliraju apetit, tako da je prejedanje zapravo vrlo logično.

Rješenje problema je jednostavno, tvrde znanstvenici s  Medicinskog fakulteta Johns Hopkins u Baltimoreu i Medicinskog fakulteta Mount Sinai Icahn School u New Yorku - jedite ranije tijekom dana.

Istraživanje je obuhvatilo 32 odrasle osobe u dobi od 18 do 50 godina, prekomjerene tjelesne težine. Oko 130 minuta nakon svakog obroka sudionici su podvrgnuti stres testu. Stavljali su jednu ruku u kantu hladne vode dvije minute, a istraživači su bilježili  njihove izraze lica.

Sudionicima su ponudili švedski stol s hranom i pićem, koji se sastojao od pizze, kolačića, čipsa, slatkiša i vode, 30 minuta nakon početka testa stresa. Istraživači su također uzeli uzorke krvi iz kojih su gledali razine kortizola, hormona stresa, kao i grelina i peptida YY (PYY) - hormona gladi.

Od ispitanika su zatražili da izvještavaju o svojoj razini gladi i osjećaju sitosti prije svakog eksperimenta. Cjelokupni cilj ovog istraživanja bio je utvrditi kako vrijeme u danu utječe na apetit i može li stres imati ulogu.

"Jedenje kasno u danu je često, a stres može izazvati glad", navode istraživači. "Malo se razumije o tome kako vrijeme i stres utječu na apetit i samim time i tjelesnu težinu. To može biti osobito važno kod ljudi koji se prejedaju, to jest imaju tendenciju previše jedenja u večernjim satima, a kao odgovor na stres".

18.01.2018. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh