« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
KONCEPT PRIVLAČNOSTI

Zašto parovi počinju nalikovati jedni drugima?

Vjerojatno ste upoznati sa starom izrekom "kako se suprotnosti privlače", no u stvarnosti svatko želi osobu sličnu sebi, a ta sličnost se povećava s vremenom koje dvije osobe provedu zajedno

Partneri žele imati slične ukuse
Partneri žele imati slične ukuse (Shutterstock)
Više o

muškarci i žene

,

privlačnost

,

parovi

,

Marco Simoncel

Psiholog Robert Zajnoc sa Sveučilišta Michigan proveo je eksperiment kako bi testirao ovaj fenomen. Analizirao je fotografije parova s njihovog vjenčanja i fotografije snimljene 25 godina kasnije. Rezultati su pokazali da su parovi počeli nalikovati jedni drugima tijekom vremena. Što je par bio sretniji, to su fizičke sličnosti bile veće.

>> Parovi koji govore 'mi' uspješnije rješavaju probleme

Zajonc sugerira da stariji parovi više nalikuju jer ljudi u bliskom kontaktu imitiraju međusobne izraze lica. Drugim rječima, ako vaš partner ima dobar smisao za humor i mnogo se smije, vjerojatno će razviti bore oko usta kao posljedicu, ali također ćete i vi. Drugi dokazi pokazuju da muškarce i žene privlače partneri sa sličnim osobinama. Znanstvenici sa Sveučilišta Loverpool 2006. su zamolili volontere da prouče fotografije muškaraca i žena, te procijene njihove osobnosti. Volonteri nisu znali tko je od osoba na fotografijama u braku, no parovi koji su najduže bili zajedno procijenjeni su kao najsličniji. Istraživači su zaključili da preuzimanje crta osobnosti može biti razlog sličnosti u licima parova koji su dugo skupa.

Čini se kako smo predodređeni da se zaljubimo u osobe koje imaju DNK sličnu našoj. U istraživanju blizanaca koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Western Ontario, otkriveno je da, ne samo da su volonteri izabirali partnere sličnih gena, već su supružnici jednojajčanih blizanaca bili sličniji nego supružnici dvojajčanih.

08.10.2010. 19:05:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh