« Život
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
BRAČNE VODE

Parovi koji govore 'mi' uspješnije rješavaju probleme

Parovi koji naglašavaju svoju samostalnost i često upotrebljavaju zamjenice ''ja'' ili ''ti'', nisu toliko složni kao parovi koji često govore ''mi''

(Wikipedia)
Više o

brak

,

veze

,

parovi

,

mi

,

zajedništvo

Znanstvenici kažu da bračni parovi koji na sebe gledaju kao na pravu, sjedinjenu zajednicu i koriste takozvani ''mi'' jezik, mnogo lakše rješavaju svoje nesuglasice. Pokazala je to nedavna studija Sveučilišta Berkeley u Kaliforniji objavljena u časopisu Psychology and Aging.

Znanstvenici su analizirali razgovore između 154 bračna para srednje i starije dobi. Razgovori su se vodili o nesuglasicama u njihovim brakovima, a pokazalo se da se oni koji koriste zamjenice ''mi'' ili ''naš'' mnogo bolje odnose jedan prema drugome i pokazuju manji fiziološki stres.

Za razliku od njih, parovi koji su naglašavali njihovu zasebnost često koristeći zamjenice ''ja'', ''meni'' ili ''ti'', bili su manje zadovoljni svojim brakovima.

Studija osim toga pokazuje da se stariji parovi više identificiraju kao ''mi'', što dokazuje da dugotrajno zajedničko svladavanje prepreka daje jači osjećaj zajedništva.

29.01.2010. 15:43:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh