« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina
OPA!

Zašto niskokalorične dijete ne funkcioniraju na duge staze

Radi li naš mozak protiv našeg tijela?

Pazite da ne pretjerate
Pazite da ne pretjerate (Pixabay)
Više o

dijeta

,

niskokalorična dijeta

Svatko tko je ikada iskušao niskokaloričnu dijetu reći će vam da nije uspješna i da su mu se na kraju svi kilogrami vratili.

Vodeći britanski neuroznanstvenik, dr. Jason McKeown, sada objašnjava zašto, a razlog je jednostavan: naš će mozak potkopati svaki naš rezultat.

„Naš mozak kontrolira našu kilažu, metabolizam i razinu gladi," objašnjava McKeown. „Studije koje su se provodile posljednjih pedesetak godina iz slučaja u slučaj dokazuju da je hipotalamus odgovoran za kontrolu naše kilaže."

„Naš mozak ima točno određenu sliku toga koliko bismo trebali težiti i sabotira sav naš trud da tu brojku promijenimo. Zato nam se izgubljeni kilogrami najčešće vraćaju - mozak nije zadovoljan time kako izgledamo kada smršavimo."

McKeown objašnjava da postoji određeni opseg kilaže s kojim je naš mozak zadovoljan, a na njega negativno utječe loša vrsta hrane i umjetni napici, koji taj opseg samo povećavaju. Kako bismo uspješno smršavili i zadržali tu novu kilažu, moramo izbrisati iz mozga postojeći opseg i naučiti mozak na novi - onaj koji mu samo zadamo.

McKeown trenutno radi na istraživanju neurotehnologije koja bi mogla ljudima pomoći ciljajući na zdravstvene probleme. Radi se o slušalicama Modius, koje bi osoba nosila sat vremena dnevno tijekom tri mjeseca, a kojima je cilj pomoći u mršavljenju.

Iako neutehnologija koja pomaže u mršavljenju zvuči poput znanstvene fantastike, stotine ljudi prijavljuju pozitivne rezultate koji su posljedica rada s Modiusom.

No dok se ovakav način mršavljenja u potpunosti ne dokaže, jedini način da smršavite, je postepeno mršavljenje koje je rezultat truda, vježbanja i strpljenja. Svi mi željeli bismo vidjeti trenutne rezultate, ali oni na duge staze jednostavno nisu isplativi.

Piše: Andrea Holi
07.05.2018. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh