Stevija - da ili ne?
Stevija je možda jedinstvena među prehrambenim proizvodima jer je najcjenjenija zbog onog što ne radi, a ne što radi - ne dodaje kalorije
Stevija je dio obitelji Asteraceae i najcjenjenija vrsta je Stevia rebaudiana koja raste u Paragvaju i Brazilu, gdje su ljudi koristili lišće iz stevija grma kako bi zasladili hranu stotinama godina.
Za razliku od ostalih zamjenskih šećera, stevija je napravljena iz biljke. Postoje pitanja o njenoj učinkovitosti kao pomoć pri mršavljenju ili kao dodatak prehrani za dijabetičare.
Danas je stevija dio tržišta zamjenskih šećera. Steviol glikozidi visoke čistoće, ekstrakt biljke stevije, smatraju se općenito sigurnima za uporabu u hrani. S druge strane, američka FDA je izjavila da listovi stevije i sirovi ekstrakt stevije nisu prihvaćeni kao sigurni i nemaju FDA odobrenje za uporabu u hrani.
Djeluje li stevija?
Stevija nema kalorija i 200 je puta slađa od šećera u istoj koncentraciji. Druge studije pokazale su da stevija može imati dodatne zdravstvene prednosti. Prema članku iz časopisa Journal of Medicinal Food iz 2017. godine, stevija ima potencijal za liječenje endokrinih bolesti, kao što su pretilost, dijabetes i hipertenzija, ali je ipak potrebno više istraživanja.
Izvor slatkoće bez kalorija je očit izbor u teoriji - ali nekoliko studija pokazuje da, ako zamijenimo šećer s umjetnim zaslađivačima ili zaslađivačima s malo kalorija, to ne mora dovesti do gubitka kilograma.
Ipak, postoje i dokazi da stevija ne čini ništa za promjenu prehrambenih navika ili metaboličke bolesti u kratkom roku. Studija iz 2010. godine u časopisu Appetite testirala je nekoliko umjetnih sladila u usporedbi sa šećerom - i jedne i druge na 19 mršavih ljudi i 12 pretilih ljudi.
Studija je pokazala da se ljudi nisu prejedali nakon konzumiranja obroka sa stevijom umjesto šećera. Njihov šećer u krvi bio je niži nakon obroka napravljenog sa stevijom nego nakon jela obroka sa šećerom, a jedenje hrane sa stevijom rezultiralo je nižim razinama inzulina.
Još jedna studija objavljena u International Journal of Obesity, 13. prosinca 2016., pokazala je da je nakon jedenja nekaloričnih zaslađivača, kao što je stevija, šećer u krvi ispitanika skočio puno više nego kad su jeli pravi šećer, prenosi Live Science.
Je li stevija sigurna?
Postoje neke zabrinutosti oko stevije. Stevija može uzrokovati niski krvni tlak, što može biti problem kod ljudi koji piju lijekove za krvni tlak. Preporučuje se i oprez pri korištenju lijekova koji također mogu smanjiti šećer u krvi.
Stevija može također imati interakciju s antifungalnim, antiupalnim, antimikrobnim lijekovima , lijekovima protiv raka, antivirusnim lijekovima, lijekovima za blokiranje apetita, lijekovima za snižavanje kolesterola, lijekovima koji povećavaju mokrenje, lijekovima za plodnost... Ako odlučite uzimati steviju u velikim količinama, razgovarajte prije sa svojim liječnikom.
Novi komentar