Češnjak može smanjiti opasnost od nekih tumora
Ljekovita svojstva češnjaka ljudima su poznata više od 5 000 godina
Češnjak je od davnina poznat po svojim ljekovitim sredstvima, a način na koji djeluje dugo se i detaljno proučava.
Osim što ima visoku nutritivnu vrijednost, nedavnim istraživanjem na Sveučilištu u Nottinghamu, zaključeno je da češnjak zaista može smanjiti rizik od razvijanja određenih vrsta karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa 2.tipa.
Osim toga, važan je i način njegovog pripremanja i konzumacije, no i dalje se ne zna koji od njih bi bio najbolji. Bez obzira gnječite li ga ili režete, češnjak otpušta sumpor koji djeluje na molekule poput dušikovog oksida i hidrogen sulfida koje proizvodi tijelo.
Poremećene količine tih plinova mogu se zamijetiti kod ljudi koji boluju od različitih vrsta bolesti zbog toga što djeluju na međustaničnu komunikaciju i održavanja ravnoteže tjelesnih funkcija.
Spomenute molekule biljkama omogućuju preživljavanje, a nalaze se i u stanicama i tkivima sisavaca, no nije poznato na koji način se razgrađuju u ljudskom tijelu. Daljnjim proučavanjem češnjaka pokušat će se dati odgovor na pitanja o odnosu sumpora iz češnjaka te spornih dušikovog oksida i hidrogen sulfida.
Iako se još debatira o najboljem načinu pripreme češnjaka, stručnjaci se slažu da je on jedan o nekolicine biljaka koji ima snažna svojstva za obnovu ljudskog organizma, zbog čega će i dalje ostati u centru mnogih znanstvenih studija.
Novi komentar