« Život
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
LOOL

Zašto nije loše psovati kao kočijaš?

Ako spadate u one na čije se riječi okolina često zgraža, jer vam nije strano ispaliti psovku u bilo kojoj situaciji, evo zašto je to dobro za vas

Jezik vam je
Jezik vam je "prljav"? Odlično! (DeviantArt)
Više o

jezik

,

obrazovanje

,

psovke

,

psovanje

Psovke u svakodnevnom životu obično spajamo s ljudima kojima nedostaje odgoja, kulture ili obrazovanja, a u govor su ušli i izrazi poput uličara, kočijaša ili seljačine koji opisuju osobu koja često koristi psovke.

No, kad su se lingvisti poduhvatili zadatka određivanja profila ljudi koji puno psuju, došli su do upravo suprotnih zaključaka koji će nemalo iznenaditi protivnike grubih riječi.

Naime, osoba koja psuje ne mora nužno biti slabijeg obrazovanja, lijena ili patiti od nedostaka kulture, štoviše, pokazalo se da su osobe koje psuju zapravo one koje imaju bogatiji vokabular.

Zanimljivo je istraživanje tražilo od ispitanika starih od 18 do 22 godine da u 60 sekundi ispale što više psovki, a nakon toga su u istom vremenu morali nabrojati što više životinja.

Iznenađujuće, oni koji su uspjeli izreći najviše psovki ujedno su nabrojali i najviše životinja, a u nastavku ispitivanja pokazalo se i da imaju puno bolje komunikacijske vještine na svim razinama i temama razgovora.

Stoga, kad se nađete u društvu nekoga kome nije strano ispaliti psovku ... pazite kakav dojam stvarate o toj osobi jer biste mogli grdno pogriješiti.

14.12.2015. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh