« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
ANALIZA

Zašto (ne)bi trebali kupiti Galaxy S9/S9 + ako imate Galaxy S8/S8 +

Imate li prošlogodišnji Galaxy S8 ili S8 +, sigurno se pitate koliko je isplativo kupiti model novije generacije. U nastavku možda pronađete odgovor...

Treba li odmah kupiti novi model?
Treba li odmah kupiti novi model? (Sanja Ledinek)
Više o

karakteristike

,

usporedba

,

Samsung Galaxy S8

,

Samsung Galaxy S8 Plus

,

Galaxy S9

,

Galaxy S9 Plus

Samsung Galaxy S7 je aktualan 2 godine. Budući je ovaj period obično prosjek nakon kojeg kupujemo novi uređaj, kupnja Galaxy S9/ S9 + bila bi logična pod uvjetom da ste fan Samsunga.

Imate li prošlogodišnji Galaxy S8 ili S8 +, sigurno se pitate koliko je isplativo kupiti model novije generacije. U nastavku možda pronađete odgovor.

Osnovne specifikacije Samsung Galaxy S9/ S9 + vs S8/S8 +     

Dizajn - déjà vu

Galaxy S9/ S9 + gotovo nemaju promjena izgledom odnosu na prethodnu iteraciju. Galaxy S9 ima smanjenje u visinu 1,2 mm u odnosu na Galaxy S8, dok Galaxy S9 + za 1,3 mm. Prednjica je dobila nešto veći postotak omjera zaslona u odnosu na tijelo i jedan senzor više za prepoznavanje lica.

Na donjem bridu kućišta otvori zvučnika su malo drugačiji. U biti, najvažnija promjena ogleda se u stražnjoj strani. Položaj ID skenera otiska prstiju sada je ispod senzora kamere(a), čime je otključavanje prirodnije.  

Novi modeli nasljeđuju Super AMOLED Infinity zaslon omjera prikaza slike 18,5: 9, HDR 10 tehnologiju, 141 posto sRGB prostora boje i 113 posto DCI-P3. Međutim, postoji jedno poboljšanje. To je svjetlina. Prema DisplayMate, automatska svjetlina mjeri 1130 cd/m2 , odnosno 544 cd/m2 na ručnom podešavanju, što je najviše izmjereno do sada.

Sigurnost

U pogledu sigurnosti dodano je inteligentno skeniranje (eng. Intelligent Scan). Kombinacija je metode skeniranja šarenice oka i prepoznavanja lica. Ove metode autentifikacije mogu se po potrebi koristiti zasebno. Na primjer, u aplikacijama koje zahtijevaju višu razinu sigurnosti (bankovne aplikacije ili Samsung Pay) može se koristiti sustav analize irisa, a za ostale funkcije prepoznavanje lica. Isto tako ako jedna metoda otključavanja ne uspije, sustav se prebacuje na drugu.

Poboljšana kvaliteta zvuka

Samsung je dodao uređajima još jedan zvučnik na prednjoj strani i posebno prilagodio oba zvučnika. Prema proizvođaču, stereo zvučnici proizvode zvuk 40 posto glasniji u usporedbi s prethodnom generacijom i osiguravaju panoramski doživljaj zvuka u 360 stupnjeva. Iako možda stereo zvučnici neće biti baš ono što možda očekujete, to je korak u pravom smjeru. 

Kamere

Prednja kamera

Prednje kamere su 8 MP matrice s otvorom blende f / 1,7. Samsung ovoga puta nije odabrao za dobavljača leća tvrtke (Kolen, Sekonix...), već proizvodnju potpisuje kineski Sunny Optical Technology Co., Ltd . Vjerujte nam na riječ, nisu ništa lošije kvalitete od onih proizvedenih u Južnoj Koreji. Model S9 prednja kamera ima Selfie Focus za potrebe bokeh efekta, prilagodljive filtre ljepote i šminke. Omogućeno je čak izolirati svaki dio lica - obrve, trepavice, usne, obraze, itd., kako bi se podesili filtri u skladu s tim.

Glavna(e) kamera

Galaxy S9 opremljen je kamerom 12 MP senzora, fokusom detekcije faza i širim f / 1.5 otvorom. Zahvaljujući dodatku dvostruke optičke stabilizacije, Samsung Galaxy S9 ima sposobnost zamućivanja fotografija. Galaxy S9 + odlikuje optički sustav s dvije leće. Njihovi 'nosači' koriste se protiv protresanja. U korekcije optička stabilizacija radi izvrsno. Jedan foto modul uključuje 12 MP širokokutnu kameru koja podržava dvosmjerno fokusiranje i promjenjivi otvor f 1.5 / 2.4. Kada fotografirate u okolini s puno svjetla otvor se smanjuje, a ako svjetlost padne ispod 100 ili više luxa se povećava. Izbor otvora blende je automatiziran. Ne zahtijeva intervenciju korisnika. Zapravo, snimate li snimke u dobrom svjetlu vjerojatno nećete primijetiti razliku, ali pri slabom izvoru ona je dobro vidljiva. Druga kamera je telefoto s 12 MP, F / 2,4 otvora i podržava 2x optički zoom. 

Samsung je uključio novi sustav obrade fotografija koji može istovremeno procesuirati desetke fotografija. Obrađuju se tri skupine od četiri fotografije kako bi se u konačnici dobila najbolja moguća fotografija s izraženim detaljima i optimalnim kontrastom. Usporeni video način također je poboljšan. Omogućava snimiti šest sekundi videa na 960fps i razlučivosti 720p. Uređaji imaju sposobnost automatski započeti snimanje pri otkrivanju gibanja na zaslonu.

Za zamućeni način rada potrebno je aktivirati funkciju fotoaparata na "zamagljenje u stvarnom vremenu". Kada su zadovoljni uvjeti udaljenosti i svjetla, pojavljuju se na dnu ekrana riječi „ zamagljenje u stvarnom vremenu je spremno". U ovom trenutku možete podesiti intenzitet zamućenja i/ili efekte uljepšavanja kože. Potom samo kliknite na okidač. Niste li zadovoljni učinkom, nema problema za ponovno izmijeniti intenzitet zamućenja kako bi se postigli najbolji rezultati.

Ostale promjene

SoC : Kao što se očekivalo, SoC platforma je nadograđena. Uređaje pogoni Exynos 9810 čipset. Što se tiče pohrane, ovaj put Samsung je donio verziju od 6 GB operativne memorije ali samo za S9 +, dok S9 ostaje na standardnih 4 GB. Međutim, ponudili su 256 GB interne flash memorije.

Baterija: Kapacitet baterije i Fast Adaptive Charge način punjenja nemaju promjena. Nažalost novi Exynos čipset i neke dodatne opcije imaju svoj danak na autonomiju baterije u odnosu na prethodnu generaciju.

Emoji AR: Ako ste tech orijentirani korisnik novi Animoji nisu nešto što bi vas moglo potaknuti na kupnju uređaja. Slično rješenje nudi Apple s Animoji, ali za AR emojije ne koristi se 3D objektiv za snimanje izraze lica. Koristiti se prednja kamera za 2D snimanje i analizu.

Opcija može privući mlađu generaciju ili one koji vole koristiti karikature i gifove. Uz pripadajući softver omogućeno je kreirati vlastiti 3D modeli (karikature) u realnom vremenu. Dostupno je nekoliko personalizacija poput odabira boje kose, tonusa kože, odjeće, pa čak i pribora. Takva karikatura automatski se pretvara u .gif s nizom od 18 izraza lica. Nedostatak je što u većini slučajeva AR Emoji ne izgledaju poput vlasnika pametnog telefona. Samsung je u međuvremenu dodao Disney likove Miki i Mini, kao AR Emojie. U planu je dodavanje likova iz "Superman General Mobility", "Crazy Animal City" i "Ice and Romance".

Bixby, dalje ima svoju namjensku tipku na lijevoj strani. Samo što je sada postao svestraniji pomoćnik. Može razlikovati hranu i prikazati kalorije na zaslonu, izvršiti prijevode u stvarnom vremenu ( to Google Prevoditelj ima godinama), pomoći u šminkanju itd. Također je Bixby AI platforma dobila potencijalnu primjenu u Internet stvari za upravljanje pametnim kućanskim aparatima. Svakako treba spomenuti učinak na poboljšanja rada kamera.

Zaključak

Općenito govoreći, Samsung S9 / S9 + su "konvencionalna" hardverska nadogradnja, ali u pogledu fotografije i zvuka nadogradnja je osjetna. Ako novac nije problem, želite dobiti softverska i sigurnosna ažuriranje dulje od S8/S8 +, ljubitelj ste fotografije, zamjena nije loša odluka. Što se tiče ostalog, mišljenja smo da su poboljšanja manje bitna i uglavnom ovise o vašim potrebama. Možda ipak zadržati S8 /S8 +, ostaje razborita opcija. Barem dok cijena novim modelima ne padne ili vam se ukaže neka dobra prilika za kupnju.    

 

Piše: Sanja Ledinek
23.04.2018. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh