« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
EHH ...

Zašto ne možete skinuti kilograme?

Vodite bitku s kilogramima i redovito vježbate, ali osjetite da neko vrijeme niste smršavjeli? Obratite pozornost na ovih 10 razloga, zbog kojih ne mršavite kako biste željeli

Evo zašto kilogrami ne idu dolje
Evo zašto kilogrami ne idu dolje (Arhiva)
Više o

mršavljenje

,

razlozi

,

skidanje kilograma

1. Prioritet vam je vježbanje, umjesto prehrane

Uvriježeno je vjerovanje da malo jači trening može opravdati onih nekoliko zalogaja više. Međutim, takva metoda može učiniti više štete nego koristi. Činjenica koju svi treneri ističu jest da se zdravo tijelo gradi u kuhinji, a istraživanja su pokazala da je prehrana ipak nešto važnija od treninga, kad je u pitanju zdravi gubitak kilograma. Ipak, to ne znači da trebate prestati vježbati. Uravnotežena prehrana i kvalitetan trening pravi su recept za gubitak kilograma.

2. Ne spavate dovoljno

Nedostatak sna itekako može utjecati na opće stanje organizma. Istraživanja su pokazala da je nedostatak sna povezan i s debljanjem, stoga obranite pozornost na vrijeme kad idete u krevet.

3. Dugo sjedite za stolom

Sjedeći način života i rada itekako može utjecati na gubitak kilograma, a da toga niste ni svjesni. Pokušajte češće činiti manje pauze, a za vrijeme ručka si pokušajte priuštiti i šetnju, ako je to ikako moguće.

4. Imate problema s mentalnim zdravljem

Depresija, tuga i tjeskoba samo su neki od razloga zašto se debljate, odnosno ne gubite kilograme. Neki od drugih simptoma uključuju iscrpljenost, nedostatak motivacije i energije. Ukoliko osjećate neki od ovih simptoma, ne bi bilo loše posavjetovati se s liječnikom.

5. Pijete dijetalne sokove

Marketinški trik, kojim vas proizvođači nastoje namamiti da pijete dijetalne napitke, jest obećanje da imaju manje kalorije i da su zdraviji, međutim, to je rijetko kad točno. Istraživanja su pokazala da napitci bez kalorija, koji sadrže umjetne zaslađivače zapravo potiču debljanje i pojačavaju želju za šećerom. Kako biste to izbjegli, radije pijte vodu.

6. Ne jedete dovoljno

Smanjenje broja kalorija nije uvijek najbolji i najzdraviji način mršavljenja, jer često znači da brojite kalorije, ali ne brojite i ne vodite računa o hranjivim tvarima u jelima. Uravnotežena prehrana idealna je metoda gubitka kilograma, a sastoji se, između ostaloga, i u konzumaciji dovoljnih količina svježega voća, povrća, proteina i zdravih masnoća.

7. Stalno 'visite' na traci za trčanje

Ukoliko se bavite samo jednim oblikom tjelovježbe, to će se itekako odraziti na vaš gubitak kilograma. Raznolikost tjelovježbe esencijalan je za gubitak kilograma. Nastojte svako malo izmjenjivati treninge, kako se vaše tijelo ne bi naviknulo na isto i sabotiralo mršavljenje.

8. Podcjenjujete količinu hrane koju pojedete vani

Iako vam se salate čine zdrave, nikad ne znate koliko dresinga je stavljeno na njih, kao niti kvalitetu sastojaka i prezervativa koji se u njoj nalaze. Kuhanje i pripremanje hrane kod kuće štedi vam u prosjeku 250 kalorija, stoga, kad god možete, sami pripremajte svoju hranu.

9. Pod stresom ste

Užurban način života i stres jedni su od glavnih razloga zašto dobivate na težini. Razina hormona stresa, kortizola, povećava se, a on utječe i na vaš metabolizam.

10. Dok jedete gledate omiljenu seriju

Istraživanja su pokazala da ljudi, koji nisu koncentrirani na jelo, nego na nešto drugo, pojedu više od onih koji odvoje vrijeme da u miru pojedu obrok. Stoga nemojte gledati televiziju tijekom obroka, jer se vaš mozak ne može istovremeno koncentrirati na vašu omiljenu seriju i na količinu hrane koju unosite u tijelo, pa vam kasnije pošalje signal sitosti.

08.03.2016. 16:36:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh