« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
DETOX

Proljetno čišćenje prirodnim putem

Čišćenje tijela odvija se nekim oblikom posta, čime ćemo olakšati jetra, a tijelu ćemo omogućiti da se riješi nagomilanih štetnih tvari i učiniti izvrsnu stvar za naše zdravlje

Pročistite organizam, naročito jetru
Pročistite organizam, naročito jetru (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

detoksikacija

,

proljetno čišćenje

,

tijelo

,

post

Proljetno čišćenje tijela poznato je od davnina, a stare su kulture izuzetno pažljivo njegovale taj običaj, jer je prema njihovom vjerovanju proljeće bilo vrijeme buđenja i čišćenja zimskih naslaga, kako u prirodi, tako i u tijelu. 

Naime, jednako tako je i s našim tijelom - tijekom zime jedemo više masne hrane koja nas grije, a manje se krećemo, manje boravimo na suncu, tako da je naš organizam već umoran dok dočeka proljeće. Istočne medicine smatraju da je proljeće doba u kojem su najaktivnija naša jetra, dakle, organ koji je usredotočen na detoksikaciju tijela.

Kako se osloboditi nagomilanih toksina? Jednostavno, čišćenje tijela odvija se nekim oblikom posta, čime ćemo olakšati jetra, a tijelu ćemo omogućiti da se riješi nagomilanih štetnih tvari i učiniti izvrsnu stvar za naše zdravlje.

Jednostavno rečeno, post ne bi trebao biti problem ni za koga, samo treba znati odabrati koji je pravi za vas, ali ozbiljno bolesne osobe se ne bi trebale upuštati u gladovanje bez razgovora s liječnikom.

Primjerice, postoji takozvani post s rižom. Četiri do sedam dana jede se samo riža koja se kuha zajedno s morskim algama koje sprječavaju da organizam postane prekiseo. Uz rižu, pije se puno negazirane vode i čaja.

Postoji i drastičnija mogućnost čišćenja - izbacivanje svih namirnica životinjskog porijekla, dakle mesa i mliječnih proizvoda, i to na tjedan dana ili najviše na 14 dana. Ako ste spremni na još učinkovitije čišćenje, možete izbaciti i sve masti u obliku margarina i ulja. Tijekom ovog posta potrebno je hraniti se ponajviše kuhanim povrćem, žitaricama i manjim količinama mahunarki.

Potpuni post također je i treća mogućnost - nekoliko dana samo pijete vodu i čaj. To nije za svakoga, a ako se na to ipak odlučite, trebali biste biti pod stručnim nadzorom.

Sve u svemu, čišćenje nam je potrebno svima, a uz samo malo muke vaše će se tijelo oporaviti od zime i spremno i zdravo se upustiti u proljeće.

08.03.2016. 13:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh