« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina
OPREZ

Zašto nas sjedenje na poslu lagano ubija

Preporuka poslodavcima i zaposlenicima je da se pronađe alternativa za sjedenje na poslu, pa stajaći uredi postaju sve popularniji

Pretjerano sjedenje u uredu može vas doći glave
Pretjerano sjedenje u uredu može vas doći glave (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

posao

,

sjedenje

,

stajaći ured

Što je više sjedenja na poslu to je cirkulacija krvi lošija i donosi niz opasnosti za ljudsko zdravlje. Odlazak na trening u klub poslije posla nije dovoljan, ističu stručnjaci.

'Mi smo društvo bez energije, većinu vremena u uredu sjedimo, a kad dođemo kući izvalimo se na kauč pred televizorom. Ostajete li sjediti, kopate si grob', tvrdi Rob Danoff, liječnik i član Američke udruge osteopata (AOA).

Prema studiji objavljenoj u The Archives of Internal Medecine, opasnost od prerane smrti prosječno je za 15 posto veća u osoba koje sjede osam sati na dan, a za 40 posto kod osoba koje sjede i dulje (11 sati na dan) u odnosu na one koje sjede manje od četiri sata.

Američka medicinska udruga (AMA) lani je preporučila "poslodavcima i zaposlenicima da pronađu alternativu za sjedeći položaj, primjerice računala postavljena visoko da zaposlenici mogu stajati ili sjedenje na loptama".

Poruka je imala uspjeha i sve je više poziva na "ustajanje" pa se uvode "stajaći deskovi" ili "stajaći uredi".

Jeff Meltzer iz tvrtke Lincolnwood, specijalizirane za radne prostore, ističe da je lani prodaja takvih stajaćih ureda porasla za 50 posto.

Koriste se njima velike tvrtke kao što su Google, Facebook i drugi. Takvi stajaći deskovi prodaju se često odvjetnicima, sveučilišnim profesorima ili zdravstvenim stručnjacima. Ponekad su opremljeni i pokretnom trakom kojom djelatnik lagano hoda dok radi. 

'Ustanite svakih pola sata, hodajte hodnikom, koristite stubište umjesto dizala, pođite do kolege i osobno mu prenesite poruku umjesto da komunicirate mailom', sva su ta rješenja dobra i ne zahtijevaju kupnju sofisticirane opreme.

30.05.2014. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh