« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
MLJAC

Zašto nam trebaju proteini?

Naš organizam daje prednost proteinima pred ugljikohidratima i mastima čija je pretjerana konzumacija najzaslužnija za nakupljanje masnih naslaga

Naš organizam voli proteine
Naš organizam voli proteine (Arhiva)
Više o

prehrana

,

proteini

Koja je uopće funkcija proteina? Sama riječ potječe od grčke riječi „protos" što znači prvi element. Oni su osnova mišića, kože, kose, noktiju, mozga, krvi, odnosno sva tjelesna tkiva su „izgrađena" od proteina. Sastavni su dio svake stanice, što ih čini, uz vodu, najvažnijom tvari u tijelu i osnovom života.

Proteini su zapravo esencijalni gradivni materijali koji omogućavaju rast i regeneraciju tkiva. Također imaju važnu ulogu u ojačavanju imunološkog sustava te prenošenju vode i kisika u organizmu.

Kako ih konzumiramo? Dok organizam može skladištiti ugljikohidrate i masti, proteini se moraju svakodnevno unositi da bi se zadovoljile dnevne potrebe tijela, jer ono ne može skladištiti proteine. Manjak proteina u organizmu dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, poput narušavanja imunološkog sustava, mišićne atrofije, smanjenja krvnih zrnaca i malaksalosti čitavog tijela.

Proteini se nalaze, u manjim ili većim količinama, u skoro svakoj hrani (osim u mastima i šećerima).

Dijelimo ih na proteine biljnog i životinjskog podrijetla. Obje vrste se međusobno razlikuju, stoga je najbolje da njihov unos kombinirate kako izvukli najbolje iz proteina. Glavni izvori životinjskog proteina su mlijeko, jaja i sir te meso i riba. Biljne proteine možete pronaći u žitaricama, krumpiru i mahunarkama. 

Naš organizam daje prednost proteinima pred ugljikohidratima i mastima čija je pretjerana konzumacija najzaslužnija za nakupljanje masnih naslaga.

Ako želite izgubiti višak kilograma, prestanite brojati kalorije i povećajte unos proteina! Oni neće magično istopiti kilograme, ali će produžiti osjećaj sitosti što će u konačnici rezultirati sa smanjenjem iznenadnih „napadaja" gladi.

Uravnotežena prehrana se sastoji od 20 do 30 posto proteina, 30 do 35 posto masti te do 40 posto ugljikohidrata. Odraslima se preporuča dnevni unos od 0,83 grama proteina po kilogramu tjelesne mase.

Uz pravilnu prehranu i redovnu fizičku aktivnost, također je bitan i unos tekućine u tijelo (šest do osam čaša dnevno). Izbjegavajte sokove s visokim udjelom šećera, radije popijte vodu ili biljne čajeva koji pomažu u čišćenju organizma.

Kada usvojite sve prethodno navedeno, nemojte se šokirati ako vam vrlo brzo vaga pokaže razliku u kilogramima!

10.06.2018. 15:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh