« Život
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci
JEDNOSTAVNO

Zašto nam pada koncentracija na poslu

Znanstvenici su do sada mislili da razine ugljičnog dioksida u zatvorenim prostorima ne utječu na ljude sve dok ne dosegnu razine opasne po život

Zašto bi najradije zaspali na poslu
Zašto bi najradije zaspali na poslu (Shutterstock)
Više o

posao

,

pospanost

,

koncentracija

,

radno vrijeme

Znanstvenici su već dokazali da je bioritam takav da bi trebali malo odmora negdje iza dva sata popodne, što najbolje znaju ljudi kojima na poslu u to vrijeme glava lagano klone i trebaju se stvarno potruditi da ne zaspu na radnom mjestu.

Detaljnije istraživanje proveli su znanstvenici sa Sveučilišta New York i Kalifornija, pokušavajući shvatiti zašto nam opada koncentracija na poslu u poslijepodnevnim satima. 

Zaključili su da su neispavanost i obilan gablec samo djelomično odgovorni za to, a glavni uzrok pospanosti i pada koncentracije je visoka razina ugljičnog dioksida u radnim prostorima.

Loša ventilacija uzrokuje razine ugljičnog dioksida i nekoliko stotina puta veće od normalnog zraka na otvorenom, što značajno utječe na sposobnosti razmišljanja i donošenja odluka, iako te koncentracije nisu opasne za život.

Najveće koncentracije pronađene su u učionicama i sobama za sastanke, a znanstvenici su do sada mislili da razine ugljičnog dioksida u zatvorenim prostorima ne utječu na ljude sve dok ne dosegnu razine opasne po život.

Znači, tijekom pauze bi bilo dobro otvoriti prozore i prozračiti radne prostore, bez obzira na vremenske uvjete vani.

22.10.2012. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh