Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2012. 08:01:00
JEDNOSTAVNO

Zašto nam pada koncentracija na poslu

Znanstvenici su do sada mislili da razine ugljičnog dioksida u zatvorenim prostorima ne utječu na ljude sve dok ne dosegnu razine opasne po život

Zašto bi najradije zaspali na poslu
Zašto bi najradije zaspali na poslu (Shutterstock)

Znanstvenici su već dokazali da je bioritam takav da bi trebali malo odmora negdje iza dva sata popodne, što najbolje znaju ljudi kojima na poslu u to vrijeme glava lagano klone i trebaju se stvarno potruditi da ne zaspu na radnom mjestu.

Detaljnije istraživanje proveli su znanstvenici sa Sveučilišta New York i Kalifornija, pokušavajući shvatiti zašto nam opada koncentracija na poslu u poslijepodnevnim satima. 

Zaključili su da su neispavanost i obilan gablec samo djelomično odgovorni za to, a glavni uzrok pospanosti i pada koncentracije je visoka razina ugljičnog dioksida u radnim prostorima.

Loša ventilacija uzrokuje razine ugljičnog dioksida i nekoliko stotina puta veće od normalnog zraka na otvorenom, što značajno utječe na sposobnosti razmišljanja i donošenja odluka, iako te koncentracije nisu opasne za život.

Najveće koncentracije pronađene su u učionicama i sobama za sastanke, a znanstvenici su do sada mislili da razine ugljičnog dioksida u zatvorenim prostorima ne utječu na ljude sve dok ne dosegnu razine opasne po život.

Znači, tijekom pauze bi bilo dobro otvoriti prozore i prozračiti radne prostore, bez obzira na vremenske uvjete vani.

22.10.2012. 08:01:00
http://metro-portal.hr/zasto-nam-pada-koncentracija-na-poslu/74462/