« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Promjena uloga

Zašto muškarci ne žele hodati s uspješnim ženama?

Kako bi uspjele u poslovnom svijetu, žene se moraju natjecati s muškarcima te preuzeti i neke njihove karakteristike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

veze

,

muškarci

,

uspješne žene

Kada je uspješnoj poduzetnici, Zoe Lewis  propala višegodišnja veza, njezin partner kao razlog prekida naveo je inteligenciju. Možda je mislio da je glupa ili da nemaju o čemu razgovarati? Zapravo upravo suprotno. Jednostavno nije želio izlaziti s ženom koja je pametna i uspješna.

˝Rekao mi je kako ga smetaju diskusije sa mnom, moje nastojanje da riješim probleme, poznavanje politike i ostalih područja. Smetalo ga je to što imam stav˝, objašnjava Zoe te dodaje: ˝Bio je glumac u 50-tima i jednostavno je želio lagodan život. Drugim riječima želio je priglupu družicu koja ga neće izazivati na mentalnom i emocionalnom planu. Nekoga zbog koga će se osjećati superiorno i tko će mu podizati samopouzdanje.˝

Izgleda da mnogo muškaraca zapravo ima potrebu za dominacijom u vezi kako bi osjećali seksualnu privlačnost prema svojoj partnerici. Ako je to istina, veza s uspješnom, jakom, pametnom i sposobnom ženom neće dugo potrajati. Zoe se u to uvjerila kada joj je i druga veza propala zbog istih razloga.

No dok muškarci mogu prihvatiti natjecateljski duh u poslovnom okruženju, očito ih takav pristup odbija na privatnom planu. Zoe navodi kako su sve njezine prijateljice u uspješnim vezama stavile svoje karijere na stranu.

Jesu li uspješne žene izgubile na svojoj ženstvenosti krećući se u poslovnom svijetu kojim dominiraju muškarci? Možda je razlog to što muškarci ne vole žene koje razmišljaju na isti način kao i oni? Ili se samo radi o strahu i osjećaju inferiornosti?

Gledajući kroz prizmu evolucije muškarce je privlačila nježna, poslušna žena koja traži zaštitu. Je li moguće da su uspješne žene blokirale te stare signale koji šalju poruku: dođi i spasi me? Moderno vrijeme donosi i drugačiji raspored uloga. Žene nužno više ne trebaju zaštitu muškarca, dok bi oni trebali više pridonijeti stvaranju obiteljske atmosfere. Oba spola trebaju biti  više svjesna ovih činjenica kako bi im odnosi bili uspješniji.

26.10.2009. 14:20:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh