« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
POGREŠNO ČITANJE

Zašto muškarci misle da 'ne' znači 'da'

Pogrešno čitanje ženskih signala, govora tijela i postupaka u može muškarca navesti na to da od nje zatraži seks na vrlo agresivan način

Muškarci često pogrešno tumače ženske signale i govor tijela
Muškarci često pogrešno tumače ženske signale i govor tijela (Roland Darby/FreeDigitalPhotos)
Više o

seks

,

govor tijela

,

agresivnost

Ne znači ne. Ali u muškom umu to nije uvijek tako. Pripadnici jačeg spola koji imaju seksualno agresivne stavove prema ženama često slabije pamte signale ženskog nezanimanja za njih od muškaraca koji su, kad je u pitanju seks, prema ženama puno opušteniji. Međutim, saznanje da seksualna agresivnost kod nekih pojedinaca ima veze s problemima interpretiranja ženskog govora tijela i znakova ne opravdava silovatelje i muškarce koji su ih na neki način pokušali seksualno napastovati. S tim se slaže i Teresa Treat, psihologinja sa Sveučilišta Iowa koja je provela istraživanje na spomenutu temu.

>> Pročitajte njegov i njezin govor tijela

"Ako budemo bolje razumjeli na koji način se ženski signali mogu pogrešno protumačiti lakše ćemo pristupiti poteškoćama koje određeni mladi muškarci imaju a koje mogu rezultirati negativnim posljedicama", kazala je Trent u jednoj izjavi.  Ona je s kolegama zatražila od 232 muškarca studentske dobi da pogledaju fotografije žena koje su se razlikovale po stupnju privlačnosti, odjeći i govoru tijela. Određeni broj žena je imao izraz lica koji je "pozivao" muškarce da im priđu dok su druge žene s fotografija imale agresivan ili potpuno nezainteresiran izraz. Nakon kratkog odmora muškarci su opet pregledavali fotografije, ali ovaj put su gledali iste žene s izrazima lica drugačijim od onih iz prethodnog seta fotografija. Na primjer, ako se žena prvo smiješila zavodljivo, na drugoj fotografiji je ima spojene obrve i ljut izraz lica. Muškarci su zatim trebali izabrati fotografije žena koje su imale isti izraz lica kao i u prethodnoj grupi fotografija. Uz sve to, ispunili su i poseban upitnik o povijesti svojih ljubavnih veza i seksualnog ponašanja i stavova.

>> Žene govor tijela razumiju puno bolje od muškaraca

Pokazalo se da muškarci bolje pamte žene koje su pokazivale interes (na fotografijama) od onih koje nisu, naročito ako su bile lijepe, zgodne i provokativno odjevene. Međutim, nisu svi sudionici bili jednako vješti u interpretaciji ženskog govora tijela. Muškarci koji su imali dulje i ozbiljnije veze lakše su pamtili izvorni izraz lica žena s fotografija dok su oni seksualno agresivniji muškarci bili iznimno neuspješni.

>> Pročitajte njen govor tijela i saznajte imate li šanse

Slabije pamćenje razine ženskog seksualnog interesa za određenog muškarca (govor tijela, stav, riječi...) može tog muškarca navesti na neželjen pristup ženi s ciljem ostvarivanja seksualnog čina, tvrdi Trent, što pak ženu može iživcirati i potaknuti je na sasvim suprotnu reakciju od željene. Istraživači priznaju da i dalje nisu sigurni na koji način je slabije pamćenje i interpretiranje ženskih signala  povezano sa seksualnim iskustvom, ali smatraju da seksualna agresivnost može zamagliti muškarčevo sjećanje i interpretaciju onoga što određena žena želi ili ne želi (može, dakle, omesti pravilno čitanje žene). Trent kaže da je sljedeći korak proširivanje istraživanja na stvarne žene i stvarne životne scenarije.

03.11.2010. 17:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh