« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
BUDITE PREVODITELJI

Naučite govor tijela vašeg psa

Mahanje repom, položaj ušiju, tjelesni stav, njuškanje, nakostriješena dlaka - saznajte što vam vaš omiljeni ljubimac pokušava reći

Naučite značenja govora tijela svojeg psa
Naučite značenja govora tijela svojeg psa (Deviantart)
Više o

psi

,

govor tijela

,

pas

Imate psa i zaista vam nije teško zaključiti što vam on pokušava reći kad se pojavite na ulaznim vratima nakon što ste neko vrijeme izbivali iz kuće. Mrdanje, repom, skakanje, lizanje  jasni su pokazatelji da je sretan što ste se vratili. istina je da većina nas vrlo brzo nauči govor tijela vlastitog ljubimca, međutim neki su znaci poprilično zbunjujući i nejasni.

Ako pak živite u gradu, čitanje govora tijela vašeg psa može vam biti od velike koristi.

Neprijateljsko mahanje repom

Mahanje repom ne znači da je pas uvijek prijateljski raspoložen. Pretpostavite da tijekom šetnje naletite na psa koji je pušten s uzice. Taj se pas brzo primiče, zainteresiran je, uši su mu podignute, maše repom. Ali taj pas daje znakove neprijateljstva. mahanje repom je kruto i rep je visoko. Oči imaju ledeni pogled i usmjerene su na vašeg psa. Dlaka na leđima je nakostriješena. Čitav stav životinje odražava agresivnost. Čak i bez režanja i pokazivanja zuba, pas koji se ovako ponaša nije dobro društvo. Ako se pored toga i vaš pas tako ponaša, krajnje je vrijeme da se oboje sklonite.

Prijateljsko mahanje repom

Prijateljski raspoložen pas mahat će repom na način da to radi naširoko s jedne strane na drugu; rep je pritom opušten i malo podignut. Uši su mu spuštene, dlaka nije nakostriješena na ramenima i leđima. Pas vas neće gledati izravno u oči niti drugu životinju. Ako se dva psa susretnu i ako su prijateljski raspoložena, prvo će jedan drugog pomirisati i to ovim redoslijedom - njuška njušci pa genitalije. Ako vam tijekom šetnje priđe pas koji nije na uzici, prvo mu dajte gornji dio šake da ga onjuši, a zatim ga po želji možete pomilovati.

Spreman za igru

Pretpostavimo da se nakon početnog njuškanja vaš pas prebaci u položaj da se spusti na prednje noge i grudi i zabaci uši unazad. Vaš pas daje jasne znakove da je spreman za igru, a ne da će vas napasti. Nemojte pogriješiti u interpretaciji. Uz sve to, moguće je da će skakati potpuno uzbuđeno, zalajati, trčati u krug i kotrljati se.

Podložan položaj

Katkada će pas ležati na trbuhu spuštenih ušiju i dlake na leđima. Skretat će pogled od vas, možda se povremeno okrenuti na leđa. Ako mislite da je prestrašen ili slabić možete biti u krivu - u većini takvih slučajeva samo pokazuje poslušnost i podložnost. Drugim riječima, stavlja vam do znanja da ste vi gazda (ili vođa čopora) ili pak drugom psu stavlja do znanja da ne želi sukob.

Strah

Uplašen pas spustit će tijelo, rep će mu visjeti nisko ili će ga zgurati među noge, spustit će glavu, zabaciti uši i dlaka će mu biti nakostriješena. Pas instinktivno može puzati kako bi zaštitio trbuh i moguće je da će vam prići idući u krug. Međutim, upravo zbog straha pas može postati agresivan i spreman za ugriz pa je zato najbolje da ga ne gledate izravno u oči i da ruke držite sa strane. ne okrećite mu leđa, nemojte ga stjerati u kut i govorite blagim glasom. Ako se i dalje tako ponaša, najbolje je da se sasvim lagano udaljite.

03.11.2010. 15:23:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Zlatko
    07.11.2016. 13:43
    Ovaj moj retriver je star 8 meseci i stalno vrćka repom ili kad je srećan ili kad je uzbudjen, nisam primetio da je nekad neprijateljski raspoložen. Uvek je spreman za igru :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh