« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
METE

Zašto je ISIL udario baš na Bruxelles

Belgijske vlasti su, nakon terorističkih napada u Londonu i Madridu, ovu novu vrstu prijetnje uglavnom ignorirale i oslonile se na mlake policijske akcije

Bombaši iz Bruxellesa
Bombaši iz Bruxellesa (Twitter)
Više o

Bruxelles

,

teroristički napadi

,

ISIL

Teroristički napad u Bruxellesu odnio je, prema dosadašnjim podacima, 36 života u pet eksplozija, uz gotovo 200 ranjenih. No, zašto baš tamo?

Prilično velika i slabo integrirana muslimanska manjina, visoka razina nezaposlenosti mladih iz te zajednice, dostupnost oružja, visokorazvijena komunikacijska i transportna mreža u državi, vlasti koje su često samodopadne a često s manjkom resursa, domaća politička nestabilnost - nabraja Guardian razloge zašto se baš u Bruxellesu dogodio teroristički napad.

Podsjećaju kako ovo nisu prvi takvi napadi u Belgiji - bilo ih je u 1980-ima i 90-ima, a u vrijeme građanskog rata u Alžiru, bivšoj francuskoj koloniji, militarizam sa sjevera Francuske prelio se dijelom u Belgiju. 

Belgijske vlasti su, nakon terorističkih napada u Londonu i Madridu, ovu novu vrstu prijetnje uglavnom ignorirale. Ne treba zaboraviti da je u Bruxellesu sjedište i NATO-a, i EU-a, prirodnih meta islamista.

Sve u svemu, Europa je očito u ratu, no problem je što nema fronta ...

22.03.2016. 17:10:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh