Zašto dijeta 16/8 nije baš najzdravija?
Povremeni post jedan je od mnogih modernih načina na koji ljudi pokušavaju izgubiti ili održati težinu.
Poznata i kao vremenski ograničeno jedenje (intermittent fasting), ova metoda mršavljenja ograničava prehranu osobe na određeno vrijeme - obično osam sati tijekom razdoblja od 24 sata - s konzumiranjem samo bistre tekućine tijekom preostalih 16 sati. Druge metode uključuju dva ili tri dana posta tijekom jednog tjedna ili mjeseca.
Koliko je učinkovit povremeni post?
Prethodna istraživanja pokazala su prednosti vremenskog ograničenja obroka. Analiza studija na ljudima i životinjama iz prosinca 2019. otkrila je dobrobiti ograničavanja unosa kalorija na skraćeno razdoblje dana, uključujući poboljšanu dugovječnost, smanjenje krvnog tlaka i gubitak težine. (Međutim, brojne od tih studija bile su na miševima, a one na ljudima trajale su mnogo kraće, samo nekoliko mjeseci.)
Međutim, jednogodišnja studija objavljena u travnju 2022. koja je pratila 139 odraslih Kineza u rasponu od prekomjerne tjelesne težine do značajno pretilih nije otkrila nikakvu korist količine unosa kalorija za gubitak težine ili poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja.
Zabrinjavajuća nova saznanja
Istraživanje predstavljeno ovaj tjedan odmah je izazvalo sumnju i kritike stručnjaka koji navode da je jedenje u roku od osam sati ili manje značajno povezano s 91% povećanim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti, u usporedbi s jedenjem tijekom razdoblja od 12 do 16 sati.
Sažetak preliminarnog istraživanja, koje još nije recenzirano niti objavljeno, predstavljen je u ponedjeljak u Chicagu na konferenciji American Heart Association.
"Bili smo iznenađeni otkrićem da kod ljudi koji su slijedili 8-satni, vremenski ograničeni raspored prehrane postoji veća vjerojatnost smrti od kardiovaskularnih bolesti", rekao je viši autor studije Victor Wenze Zhong, profesor i voditelj Odjela za epidemiologiju i biostatistiku na Shanghai Jiao Tong University School of Medicine u Kini.
"Rezultati naše studije pokazuju potrebu za opreznijim, personaliziranim pristupom prehrambenim preporukama i usklađenost sa zdravstvenim statusom pojedinca i najnovijim znanstvenim dokazima", rekao je Zhong u izjavi.
Novi komentar