« Hi-tech
objavljeno prije 1 mjesec i 10 dana
HI-TECH

Zašto bi trebali prestati koristiti Facebook Messenger

Forbes upozorava 1,3 milijarde korisnika Messengera na Facebooku da bi najnoviju "iznenadnu reakciju WhatsApp trebali shvatiti kao oštro upozorenje" po svoju sigurnost

Ovo izbjegavajte...
Ovo izbjegavajte... (Arhiva)
Više o

problemi

,

Facebook Messenger

Nakon mnoštva kritika WhatsApp je odgodio primjenu novih pravila korištenja aplikacije do svibnja. Forbesov stručnjak Zak Doffman upozorava da je Messenger, koji je izvorno nastao kao dio Facebooka, a sada se koristi samostalno, najslabija aplikacija takve vrste u pogledu zaštite jer nema opciju enkripcije poruka.

"Za to nema opravdanja. Svi mi znamo da Facebook živi od naših podataka, tako uostalom i plaćamo naš 'besplatan servis'. Ali granice trebaju postojati", napisao je Doffman.

Objasnio je da na Messengeru ne postoji enkripcija na oba kraja, kao što je slučaj barem na WhatsAppu, čija je glavna obrana kad se na nj dikla hajka bila barem: "Mi ne možemo vidjeti vaše privatne poruke... Kao što ne može niti Facebook."

"Ali, takve sreće niste ako ste na Messengeru", upozorava dalje Forbesov analitičar i poentira s time da "Facebook priznaje da nadgleda sadržaj privatnih poruka između korisnika".

"Facebook definitivno dijeli sve svoje metapodatke sa samim sobom", navodi dalje i tome suprotstavlja situaciju s WhatsAppom.

Doffman je u nastavku naveo primjer i objasnio kako su istraživači tog područja, Tommy Mysk i Talal Haj Bakr, zaključili da dotična mreža downloada privatne fileove koje korisnici međusobno dijele, kao i linkove na određene stranice, također ako ih dijele.

"Taj problem s Messengerom koji ima pristup s vašim privatnim informacijama lako je rješiv, pukom enkripcijom 'end-to-end'", glavni je zaključak analize u Forbesu.

20.01.2021. 17:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.01.2021. 17:25
    treba im zabraniti špijuiniranje
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh