« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
MA DA?

Zašto bi trebali piti - toplu vodu

Iako je malo znanstvenih dokaza koji to potvrđuju, čini se da je topla voda ipak dobra opcija

Malo topliju, molim ;)
Malo topliju, molim ;) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

voda

,

topla voda

Ispijanje nekoliko čaša tople vode dnevno moglo bi imati i dodatne korisiti za vaše tijelo. Iako je malo znanstvenih dokaza koji to potvrđuju, čini se da je topla voda ipak dobra opcija.

Evo nekoliko razloga zašto biste redovito trebali piti toplu vodu.

Detoksikacija - topla voda pomaže u detoksikaciji tijela. Topla voda podiže temperaturu tijea što uzrokuje znojenje. Znojenjem se izbacuju toksini iz tijela i čisti pore.

Dobra je za sinuse - toplina može ublažiti pritisak uzrokovan prehladom i nazalnom alergijom. Para također pomaže u odčepljenju sinusa, a ispijanje tople vode može potaknuti kašljanje i puhanje nosa.

>> Voda i mršavljenje - pitanja i odgovori >>

Gubitak kilograma - ranija istraživanja sugeriraju da ispijanje više vode pospješuje gubitak kilograma. Razlog može biti i to što se možemo osjećati punije i sitije kad popijemo vodu. Voda također pomaže tijelu da apsorbira hranjive tvari te da izbaci otpad. Topla voda ubrzava metabolizam što bi moglo pomoći u mršavljenju.

Poboljšava cirkulaciju - vruća voda proširuje krvne žile, poboljšavajući cirkulaciju. To može pomoći mišićima da se opuste i ublažava bolove.

Smanjuje bolove - vruća voda poboljšava cirkulaciju, a može poboljšati i protok krvi, posebno u ozlijeđenim mišićima. Nijedno istraživanje nije izravno povezalo konzumaciju tople vode s ublažavanjem boli. Međutim, ljudi redovito koriste termoakumulatore i boce s toplom vodom kako bi smanjili bol. Konzumacija vruće vode može pružiti neko unutarnje ublažavanje boli, ali važno je napomenuti da toplina također može pogoršati otok.

>> Čaša tople vode radi čuda za organizam >>

Smanjuje stres - čaša tople vode može ublažiti stres i anksioznost. Ranija studija pokazala je da topli napitci, uključujući kavo u čaj, mogu smanjiti razinu stresa i anksioznosti. Studija sugerira da je to možda i zbog kofeina u ovim pićima, no toplina je također odigrala važnu ulogu u popravljanju raspoloženja.

Zdravija probava - nedovoljan unos vode može uzrokovati dehidraciju, a to se može negativno odraziti na probavu i pražnjenje crijeva. Kronična dehidracija može uzrokovati zatvor, što može uzrokovati dodatne probleme, uključujući hemoroide i nadutost. Topla voda bolje razgrađuje hranu nego hladna voda pa smanjuje rizik od zatvora i pospješuje pražnjenje crijeva.

>> Kako uvijek izgledati svježe >>

Ako pijete toplu ili vruću vodu, pripazite na temperaturu napitka kako ne biste opekli jezik, usne ili grlo. Topli napitci obično se služe na temperaturi blizu ključanja, piše Medical news today. Studija iz 2008. godine pokazala je da je optimalna temperatura za ispijanje kave 57.8°C. Takva temperatura smanjuje rizik od opeklina, a piće i dalje ostaje ukusno.

Treba napomenuti da toplu vodu ne treba smatrati nekim revolucionarnim lijekom, ali ako često pijete vodu, možete ponekad popiti i čašu tople vode zbog dodatnih koristi.

16.05.2021. 12:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.05.2021. 19:46
    nikako mi ne odgovara topla
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh