« Život
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SAVJETI

Zaštitite svog psa od krpelja

Krpelji se prihvate na odjeću ili dlaku domaćina pa mogu satima hodati po tijelu u potrazi za mjestom gdje će se učvrstiti svojim rilom

Zaštitite svog ljubimca na vrijeme
Zaštitite svog ljubimca na vrijeme (Shutterstock)
Više o

zaštita

,

psi

,

krpelj

Krpelji se hrane krvlju životinja i čovjeka te mogu prenositi zarazne bolesti, stoga su posebno opasni za pse. Poznato je da krpelji najviše vole sunce i visoke temperature i posebno su aktivni u proljeće i rano ljeto te u ranu jesen, iako u puno manjem broju.

Nalazimo ih skrivene na listovima i granama grmlja i niskog raslinja, zatim uz rubove šuma i staze za šetanje. Na takvim mjestima samo čekaju prolazak pogodnog domaćina, odnosno toplokrvne životinje ili čovjeka. Prihvate se na odjeću ili dlaku domaćina pa mogu satima hodati po tijelu u potrazi za mjestom gdje će se učvrstiti svojim rilom. 

Prva i osnovna mjera predostrožnosti kako zaštiti psa od krpelja, je da nakon svakog boravka u šumi, a osobito nakon boravka u području gdje ima krpelja, temeljito pregledajte svoga psa, te posebno obratite pažnju na skrivene dijelove tijela poput pazuha, prepona, trbuha.

Znakovi koji upućuju na ugriz krpelja su povišena temperatura, slabost, gubitak apetita, probavne smetnje, a zbog razvoja anemije sluznice mogu postati blijede ili žućkaste. Životinja može otežano disati, rad srca može biti ubrzan, a pas djeluje nezainteresirano za okolinu. 

Kao bitan korak u prevenciji i način kako zaštiti psa od krpelja, mogu pomoći mješavine eteričnih ulja.

S obzirom na znatno veći broj njušnih stanica kod pasa nego kod ljudi, te tanku kožu pasa, količine i koncentracije eteričnih ulja u aromaterapijskim pripravcima su znatno manje od uobičajenih.

Dobro je podsjetiti još jednom sve vlasnike pasa da nabave proizvode koji sprječavaju i suzbijaju infestacije pasa buhama i krpeljima te imaju repelentni učinak na komarce i stajsku muhu.

Veterinari preporučuju  da se na vrijeme pobrinete kako zaštiti psa od krpelja jer je to ujedno i pomoć u suzbijanju alergijskog dermatitisa pasa uzrokovanog buhama, a umanjuju se i opasnosti prijenosa bolesti posredovanih krpeljima, te umanjuju mogućnosti prijenosa bolesti posredovanih komarcima i insektima.

Ako naiđete na krpelja na vašem psu, potrebno ga je odmah odstraniti uz pomoć pincete te ga nikako ne tretirati alkoholom ili uljem jer u tom slučaju krpelj može povratiti sadržaj u krvotok što nije dobar ishod ako je krpelj zaražen.

Krpelj se uklanja tako da razmaknete dlaku psa te ga obuhvatite pincetom. Vrh pincete neka maksimalno prianja uz kožu psa, nakon čega se zatvori i dva puta okrene za 360 stupnjeva. Nakon toga krpelj se povuče lagano prema van.

22.08.2018. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh