« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
DIOKSIN

Zaražena njemačka jaja stigla do Velike Britanije

Putem hrane za životinje Britanci su konzumirali jaja koja su bila zaražena toksičnim dioksinom

Jaja
Jaja (Shutterstock)
Više o

jaja

,

dioksin

Britanci su neizravno konzumirali jaja zaražena dioksinom koja su putem hrane za životinje ušla u Veliku Britaniju u obliku prerađevina za ljudsku ishranu, izvijestila je Europska komisija, a prenosi Hina.

Njemačke vlasti su ovoga tjedna rekle da je do 3000 tona hrane za životinje kontaminirane visoko toksičnim dioksinom poslano na peradarske i svinjogojske farme, a da su jaja s nekih od tih farmi potom izvezena u Nizozemsku na preradu.

"Ta su jaja potom prerađena i izvezena u Veliku Britaniju kao 14 tona pasteriziranih proizvoda za konzumaciju", rekao je glasnogovornik Europske komisije za zdravstvo Frederic Vincent na konferenciji za tisak u Bruxellesu.

"Jesu li završila u majonezi, kolačima, ne znam. Tako da ćemo to ispitati s vlastima Velike Britanije i vidjeti što je učinjeno s tim jajima", rekao je.

Vincent je naglasio da iako su jaja došla s farmi u Njemačkoj gdje je davana kontaminirana hrana nema dokaza sadrže li dioksin. Ispitivanja drugih jaja s takvih farmi u Njemačkoj utvrdila su da sadrže i do pet puta više od dozvoljene granice dioksina u EU-u, napomenuo je Vincent.

"Utvrđene razine ne predstavljaju opasnost po ljudsko zdravlje", dodao je Vincent.

06.01.2011. 22:03:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh