« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
PRESEDAN

Kongresnici prvi put u povijesti naglas pročitali cijeli ustav

Zastupnici nisu imali puno posla jer je američki ustav izuzetno kratak - ima samo 4400 riječi

Kongres
Kongres (Wikipedia)
Više o

američki Kongres

,

američki ustav

Na prijedlog republikanskog čelništva Predstavničkog doma američkog Kongresa, zastupnici su po prvi puta u povijesti naglas pročitali cijeli ustav, prenosi Hina.

Američki ustav, najstariji važeći i jedan od najkraćih na svijetu ima samo 4.400 riječi, no njegovo čitanje trajalo je sat i pol, jer su se za govornicom smjenjivali kongresnici republikanske i demokratske stranke. Za čitanje je, na preporuku Kongresne knjižnice, odabrana dopunjena verzija ustava, kako bi se izbjegle kontroverze iz originalne verzije, poput one da crnci-robovi vrijede tri petine obične osobe.

Unatoč tome, čitanje nije prošlo bez izgreda - jedna žena s galerije je uhićena zbog vikanja dok se čitala odredba o tome da predsjednik države može biti smo osoba rođena u SAD-u.

"Osim Obame! Osim Obame! Isuse, pomozi nam!", vikala je žena, očito pobornica pokreta tzv. "birthera" koji osporavaju legitimnost Obaminog izbora, tvrdeći da je rođen u Keniji.

"Svaki Amerikanac treba pročitati ustav"

Čitanje ustava u Kongresu znak je priznanja aktivistima konzervativnog pučkog pokreta 'Tea Party', koji su s pozivima na vraćanje izvornim američkim vrednotama animirali republikansku bazu i pridonijeli uspjehu republikanaca na izborima u studenom 2010., uključujući i osvajanje većine u Predstavničkom domu.

Kongresnik Bob Goodlatte, republikanac iz Virginije s potporom pokreta 'Tea Party', koji je prvi dao ideju za čitanje ustava, izjavio je u četvrtak kako to "povijesno i simboličko čitanje" pokazuje da je nova većina u domu "posvećena ustavu zemlje i načelima za koje se on zalaže".

"Nadamo se da će potaknuti puno više Amerikanaca da pročitaju ustav", rekao je Goodlatte.

Demokrati, koji su prvotno kritizirali najavu čitanja ustava kao teatralan i nepotreban potez većine, na kraju su prihvatili poziv republikanaca i sudjelovali u čitanju temeljnog dokumenta SAD, prihvaćenog davne 1787. godine.


06.01.2011. 21:13:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh