« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
COOL

Zarada i zabava uz pomoć smartphonea

Među aplikacijama za smartphone ima i takvih na kojima se može nešto i zaraditi. Korisnici skupljaju podatke koji trebaju nekim tvrtkama

Smartphoneom do love
Smartphoneom do love (Arhiva)
Više o

zarada

,

aplikacije

,

Streetspotr

Thomas Oswald ima neobičan hobi. Ovaj 44-godišnji policajac obavlja sitne poslove, takozvane mikro-poslove. "Vozim se po Münchenu biciklom i obavljam male zadaće, nešto, primjerice, fotografiram ili pogledam ima li u nekom loklalu bežični priključak na internet (WLAN)." Za svaku obavljenu zadaću Oswald dobiva bodove ili novac. Za jednu zadaću se može dobiti između jednog i deset eura. A to omogućava aplikacija za smartphone Streetspotr.

Korisnik otvori aplikaciju na svom smartphoneu i na planu grada vidi označena mjesta na kojima može obaviti zadaće. Nekad je to fotografiranje jelovnika nekog restorana, nekad treba pogledati prodaju li u nekom fast-foodu određenu vrstu pića, nekad provjeriti može li se u određeni restoran ući s invalidskim kolicima.

Skupljanje podataka

"Prikupljene podatke mi prodajemo svojim nalogodavcima", pojašnjava Dorothea Utzt koja je ideju te aplikacije ostvarila u Njemačkoj. "Naši korisnici su primjerice adresari koji žele imati podatke o radnim vremenima trgovina ili proizvođači navigacijskih uređaja, koji žele napraviti aktualne karte." Poduzeća tako dolaze do informacija koje je ranije bilo krajnje teško i skupo prikupiti, a često zbog toga uopće nije dolazilo u obzir.

Svatko tko posjeduje smartphone može dakle postati skupljač podataka. Iako korisnici za to dobivaju vrlo male iznose, ideja je dobro prihvaćena. U međuvremenu u Europi tu aplikaciju koristi više od 210 tisuća ljudi, a njihov broj stalno raste. I druge platforme za mikro-poslove kao što je Appjobber dobivaju sve veći broj korisnika. Markus Beckedahl iz Društva za građanska prava "Digitalno društvo" nije time iznenađen. "Zabavni elementi kao skupljanje reputacije mogu više motivirati nego novac."

Kapitalizam 3.0

Za Beckedahla je ovaj poslovni model ipak upitan. "To je novi oblik izrabljivanja. Korisnici čine uslugu poduzećima. Novac koji dobiju nije ni u kakvom odnosu s uloženim vremenom. To je loše plaćeno, nema zaštite na radu, nema sindikata - zapravo je ovdje riječ o kapitalizmu 3.0."

Dorothea Utzt ne slaže se s takvim optužbama. Sve je dragovoljno. Korisnici se mogu usporediti sa samostalnim djelatnicima koji se sami moraju pobrinuti za osiguranje i prijavu poreza. "To, naravno, nije posao kod kojega postoji obveza socijalnog osiguranja, ali sve je pravno utemeljeno i nije izrabljivanje", kaže Utzt. Kod prosječne zarade od pet do deset eura po korisniku mjesečno financijski aspekt je sporedna stvar. Brojni korisnici to doživljavaju kao igru.

Vrijednost podataka

Ova igra s prikupljanjem podataka bi mogla promijeniti društvo. Jer, korisnici poput mrava malo po malo donose brdo informacija - ne samo kod Streetspotra. Jelovnici i radna vremena svih restorana u Njemačkoj? To bi se uskoro moglo pojaviti na internetu, kao pouzdana i aktualna informacija. Slobodna mjesta za parkiranje u centru grada? Možda se to uskoro bude moglo dobiti u realnom vremenu na smartphoneu. Markus Beckedahl iz "Digitalnog društva" u tomu vidi nastavak trenda koji je počeo s Wikipedijom i malo po malo omogućuju korištenje znanja čitavoga svijeta.

Zabava

Ali, po njegovom mišljenju, važno je da to znanje na kraju bude dostupno svima. No, taj razvitak u sebi skriva i opasnosti. Ima puno razloga da svaka informacija ne bude svakomu dostupna. Dorothea Utzt iz Streetspotra je toga svjesna. Svaki zahtjev se zato pomno preispituje prije nego što se ponudi zajednici korisnika aplikacije. Zahtjev jednog detektiva za fotografiranjem svih registracijskih oznaka automobila u gradu zato nije prihvaćen.

Za Thomasa Oswalda ti aspekti ne igraju nikakvu ulogu. Otkako je instalirao tu aplikaciju krajem 2012. Oswald je posjetio više od 450 odredišta - nekad i 40 na dan. Da je za to dobio malo novca za njega je to sporedna stvar. "Ne radi se o zaradi nego o zabavi", kaže Oswald. Većina mikro-poslova uopće nije plaćena. "Izađem i vidim zanimljive stvari. Vidio sam puno znamenitosti u svom gradu koje ranije uopće nisam poznavao." To nije izrabljivanje jer je sve dragovoljno. "To je mješavina hobija, ispunjavanja slobodnog vremena i fitnesa. Tko to ne želi raditi, ne mora."

Piše: Michael Hartlep/Anto Janković/DW
31.08.2013. 08:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh