« Hi-tech
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
SAMO NAPRIJED!

Microsoft i Google tuže Obaminu vladu

Pošto im Vlada ne dozvoljava objavu podataka o sudskim nalozima koje su morali ispuniti, Microsoft i Google udružuju se u tužbi za objavu podataka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Google

,

Microsoft

,

tužba

,

špijuniranje

,

privatnost podataka

,

Edward Snowden

Do toga je došlo nakon što su propali pregovori dviju strana o objavljivanju podataka o zahtjevima američkih obavještajnih službi za uvidom u podatke internetskih korisnika i inzistiranju dviju kompanija da objave broj sudskih naloga koje su temeljem Zakona o stranim sigurnosnim službama i nadzoru, vlasti zatražile kako bi dobile uvid u podatke o internetskim korisnicima, javlja u subotu AFP.

Naime, Microsoft i Google su tužili vladu na saveznom sudu u lipnju, tražeći pravo na objavu informacija o zahtjevima vlade temeljem spomenutog zakona koji omogućuje nadzor korisnika stranih internetskih mreža. 

Dvije tvrtke su u šest navrata odlučile vladi produljiti vrijeme da odgovori na njihov pravni korak, no 'pregovori su završili neuspjehom', objavio je na blogu glavni pravni savjetnik Microsofta Brad Smith. Google i Microsoft traže pravo na objavu 'skupnih informacija' o sudskim nalozima temeljem FISA-e kako bi bili transparentniji prema svojim korisnicima, stoji u zajedničkom priopćenju kojeg prenose agencije.

'Često se Microsoft i Google drže podalje jedan od drugog....no sada se držimo zajedno. Ocjenjujemo da prema američkom ustavu imamo pravo dijeliti informacije sa širom javnošću', kazao je Smith.

Internetski divovi iz Silicijske doline smatraju da imaju pravo svojim korisnicima dati na uvid kakve to informacije traži vlada i pozivaju se na Prvi amandman američkog Ustava.

Čelnik 16 američkih obavještajnih agencija James Clapper u četvrtak se obvezao da će svake godine objavljivati 'općeniti' izvještaj o aktivnostima koje se tiču nadzora komunikacija, no Brad Smith tu inicijativu smatra nedovoljnom i traži podrobnije informacije, primjerice, broj naloga za uvid u elektroničku poštu korisnika te kontekst i motiv naloga.

Smith smatra da objavljivanje informacija o vladinim nalozima neće ugroziti nacionalnu sigurnost, a kako su pregovori propali, poručio je, 'idemo na sud'.

Prije nego je Edward Snowden cijelom svijetu objelodanio razmjere špijuniranja američke Nacionalne sigurnosne agencije, nalozi FISA su bili pod takvom oznakom tajnosti da je Microsoftu, Googleu ili drugim tvrtkama bilo zabranjeno uopće javno priznati da su zaprimili sudske naloge.

31.08.2013. 11:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh