« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NEIZVJESNOST

Započeo štrajk radnika Uljanik TESU-a

Prije štrajka je proveden postupak mirenja koji nije uspio, kao ni štrajk upozorenja na kojem su radnici pozvali premijerku Kosor da se uključi u rješavanje problema

(Goran Sebelić/Cropix)
Više o

Bruno Bulić

,

Uljanik TESU

,

TESU štrajk

,

Đino Šverko

,

Vlado Matošević

Isplata dviju zaostalih plaća, ostavka Uprave Uljanik TESU-a d.d. i rješavanje vlasničkih odnosa, osnovni su zahtjevi radnika TESU-a (Tvornice električnih strojeva i uređaja) koji su jutros u krugu tvornice započeli štrajk do ispunjenja zahtjeva.

U pripremi štrajka, kako se danas čulo, proveden je postupak mirenja koji nije uspio, nakon toga je 22. veljače održan i dvosatni štrajk upozorenja, ali ni to nije dalo rezultata, a s tog je skupa 138 radnika TESU-a pozvalo premijerku Jadranku Kosor da se uključi u rješavanje tog problema.

Predsjednik Štrajkačkog odbora i koordinator Sindikata metalaca Hrvatske u Uljaniku Đino Šverko istaknuo je kako radnici očito nemaju više povjerenja u sadašnju upravu TESU-a na čelu s Vladom Matoševićem od kojeg traže da odstupi.

"Radnici TESU-a ne svojom krivnjom nalaze se u teškom materijalnom položaju, egzistencija je sve upitnija, a radna mjesta sve neizvjesnija", kazao je Šverko i istaknuo kako su upravo radnici postali taoci loših poslovnih odluka Uprave i nedefiniranih vlasničkih odnosa.

Predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić kazao je kako nema smisla štrajkati u krugu tvornice i pozvao radnike TESU-a da organiziraju prosvjed ispred sjedišta Istarske županije i gradskog poglavarstva te u konačnici blokiraju ulaz u Uljanik.

"Političari u Istri su najodgovorniji za ovakvo stanje u istarskom gospodarstvu, a odgovornost za stanje u ovoj tvornici mora preuzeti i Uprava Uljanika koja ne može biti amnestirana", naglasio je Bulić i naglasio kako treba izvršiti pritisak na Vladu da vrati TESU u okvire Uljanika.

Naime, još 2003. godine potpisan je ugovor između Uljanika i Ministarstva financija po kojem je TESU trebao prijeći u vlasništvo tog ministarstva, odnosno Vlade. Međutim, u Središnjoj depozitnoj agenciji još uvijek stoji da je vlasnik ove tvornice Uljanik.

Radnici TESU-a zatražili su danas da im se obrati predsjednik Uprave TESU-a Vlado Matošević što je on odbio, jer smatra kako bi prije trebao razgovarati s članovima Štrajkačkog odbora.

"TESU je vrlo zaduženo društvo, ne možemo ispunjavati naše obveze, a dužni smo ukupno oko 30 milijuna kuna. Postoje neke indicije da bi mogli pokrenuti postupak stečaja", izjavio je novinarima Matošević. Kaže kako ga u ovom trenutku najviše brine to što je knjiga narudžbi spala na 10 milijuna kuna, što nije dostatno ni za tri mjeseca proizvodnje.

Matošević stoga rješenje za Uljanik TESU vidi u privatizaciju u mjeri koja će se omogućiti ostalim brodogradilištima. Na upit hoće li ponuditi ostavku, Matošević je rekao da će sutra sazvati izvanrednu sjednicu Nadzornog odbora na kojoj bi to tijelo trebao odlučiti o njegovoj sudbini. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 12:43:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh